Au fost afişate rezultatele la admiterea la UMF 2022. S-a intrat cu 9 la Medicină în Iași
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Au fost afişate rezultatele la admiterea la UMF 2022. S-a intrat cu 9 la Medicină în Iași.

Rezultatele examenului de admitere în anul universitar 2023-2024 la Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Gr.T.Popa' din Iaşi au fost afişate în cursul nopţii de duminică spre luni.

Astfel, nota ultimului admis în anul universitar 2022-2023 la studiile finanţate de la buget la Facultatea de Medicină este 9, iar la taxă 8.30. La Facultatea de Medicină Dentară ultima medie la buget este 7, iar la taxă 6.30. La Facultatea de Farmacie ultima notă la buget este 5.20, iar la taxă 7.72.

La Facultatea de Bioinginerie, ultima notă cu care s-a intrat la buget este 8.20, iar la taxă 8.00. De asemenea, la Facultatea de Asistenţă Medicală Generală s-a intrat la buget cu 8.02, iar la taxă cu 5.14. La Colegiul de Nutriţie şi dietetică, ultima notă de admitere la buget este 7.40, iar la taxă 5.20, la Colegiul de Asistenţă şi profilaxie stomatologică s-a intrat cu 5, la Colegiul de Tehnică Dentară, cu 7.40 la buget şi 5 la taxă, La Cosmetică medicală şi tehnologia produsului cosmetic ultima notă la buget a fost 5, iar la taxă 6. La Balneo-Kinetofizioterapie ultima notă la buget a fost 5 şi 5.60 la taxă.

Pentru fiecare specializare clasamentele pot fi văzute pe site-ul www.umfiasi.ro, secţiunea admitere. Pentru admiterea la cele 10 specializări ale UMF 'Gr.T.Popa' au candidat 2.207 absolvenţi de liceu. Cea mai mare concurenţă a fost la specializările Asistenţă Medicală şi Medicină, cea mai mică la Asistenţă de Profilaxie Stomatologică. 

VEZI ȘI: Anunț despre contestații după rezultatele la UMF „Carol Davila” din Bucureşti 2022. Concurență mare la Medicină

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti a înregistrat anul acesta un nou record din perspectiva numărului de candidați înscriși la concursul de admitere care va avea loc duminică, 24 Iulie 2022.

Examenul de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti s-a desfăşurat fără incidente care să creeze disconfort viitorilor studenţi, a afirmat, duminică, într-o conferinţă de presă, rectorul Viorel Jinga.

"Totul a mers fluent, au intrat la timp candidaţii şi nu a fost nicio problemă care să le creeze disconfort înainte de examen. (...) În acest an lucrurile s-au desfăşurat absolut normal", a declarat prof. univ. dr. Viorel Jinga.

El a precizat că şi la sesiunea de admitere din acest an concurenţa a fost mare, la examen înscriindu-se cu 70 de candidaţi mai mulţi decât anul trecut şi cu 171 mai mulţi faţă de anul precedent.

"În Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' din Bucureşti concurenţa a fost, din nou, şi mai mare ca anul trecut, s-au înscris cu 70 de candidaţi mai mulţi decât anul trecut şi cu 171 faţă de anul anterior. La Medicină, pe cele 718 locuri s-au înscris 2.405 candidaţi; la Stomatologie, pe 250 de locuri s-au înscris 552 de candidaţi; concurenţă foarte mare şi la Asistenţă medicală, sunt aproape trei pe loc, ceea ce ne determină ca după ce vom avea evaluarea ARACIS din acest an să cerem creşterea numărului de locuri, pentru că e bine ca asistentele medicale să fie pregătite într-un mediu universitar", a spus rectorul UMF.

La Farmacie, concurenţa este în continuare mică, aşa cum a fost şi în 2021, şi acest domeniu ar trebui să aibă o popularizare mai mare, a adăugat el.

Examenul a constat într-un test grilă, cu 100 de întrebări, şi s-au păstrat problemele de Fizică şi Chimie.

"Am menţinut şi Fizica, şi Chimia, deşi alte universităţi din ţară au mai scos Fizica. Este foarte important ca acei viitori studenţi care au făcut Fizică şi chiar sunt olimpici - la nivel nu naţional, dar la nivel judeţean -, sunt foarte bine pregătiţi, şi am avut ulterior o evoluţie formidabilă la aceştia care au avut Fizică la admitere. Suntem conservatori, vom păstra atât Biologia, Fizica şi Chimia şi pentru admiterile de anul viitor", a mai declarat rectorul UMF.

Primii 50 de studenţi vor primi manuale gratuite.

"De asemenea, sunt 24 de olimpici care vor intra fără examen şi sunt 23 de candidaţi care au media 10 la bacalaureat şi cărora le urăm să obţină acelaşi 10 şi la acest examen de admitere", a arătat Jinga.

Taxa la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" va rămâne în continuare 15.000 de lei.

"Anul trecut am crescut taxa la 15.000 de lei, dar o păstrăm la 15.000 de lei. Am luat această sumă deoarece de la bugetul de stat primim pentru un student puţin mai mult, 15.500, deci este bine să fie apropiată taxa pe care o cerem studenţilor de ceea ce oferă alocaţia bugetară la Ministerul Educaţiei. (...) Este la Medicină şi la Stomatologie. La Farmacie este 10.000 de lei, iar FMAM, la acele secţii care au trei ani de studiu, este 8.000 de lei", a mai spus rectorul UMF.

Viorel Jinga a subliniat că banii din taxe vor fi folosiţi şi pentru renovarea şi dezvoltarea universităţii.

"Noi încercăm să investim acum şi în clădiri, stăm foarte prost la numărul mare de studenţi cu baza de clădiri. Am cumpărat de curând o clădire în centrul Capitalei pentru centrul de simulare, o clădire de cinci etaje, care este din 2004. De asemenea, încercăm să găsim şi alte săli pe care să le închiriem, deci avem bani pe care să-i investim. Facultatea de Medicină, Palatul Facultăţii, va fi renovat şi am luat un împrumut de 24 milioane de euro şi 24 de milioane trebuie să investim noi, alături de această sumă de la BEI, pentru clădirea Palatul Facultăţii şi pentru un centru de cercetare pe care-l facem în curtea facultăţii. Avem aprobat prin HG un institut de genomică, aşteptăm bani europeni, dar s-ar putea să fie nevoie să investim şi noi bani, deci încercăm să dezvoltăm baza materială, didactică şi atunci într-adevăr banii pe care-i primim din taxe ne ajută foarte mult", a explicat Jinga.

La finalul conferinţei de presă, directorul general al Romexpo, Mihai Costriş, a primit din partea rectorului UMF, Viorel Jinga, o diplomă de onoare.

'De trei ani organizăm la Romexpo examenul de admitere şi de doi ani rezidenţiatul', a mai spus Jinga.

Anunț contestații privind conținutul întrebărilor scrise sau corectitudinea grilei oficiale de răspunsuri

Contestațiile la Concursul de Admitere – Sesiunea Iulie 2022 – privind conținutul întrebărilor scrise sau corectitudinea grilei oficiale de răspunsuri se depun online, prin intermediul platformei de înscriere ce poate fi accesată la următoarea adresă web:  https://adm.umfcd.ro/examlogin/oui/index.html#, în ziua de 24 Iulie 2022, în intervalul orar 14.00 -16.00.

Grilele cu răspunsurile corecte vor fi afișate la avizierele facultăților și pe site-ul universității.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel