Atitudinea noastră socială depinde de perioada adolescenţei
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
creier-uman
creier-uman

Psihologia ne-a explicat deja că formarea noastră, ca şi adulţi, atinge ultimul nivel chiar în adolescenţă. Acum biologia aduce mai multe date. Oamenii de ştiinţă au observat, în urma studiilor efectuate pe şoareci, că modul în care ne comportăm, din punct de vedere social, depinde de celulele cerebrale generate în adolescenţă.

Autor: Roberta Cautiş

Acest lucru ar putea ajuta la înţelegerea schizofreniei si a altor tulburări psihice.

Conform unei descoperiri surprinzătoare, duse la capăt de cercetătorii de la Universitatea Yale, şoarecii devin profund antisociali când se întrerupe formarea de noi celule cerebrale, în timpul adolescenţei sale. În schimb, atunci când acelaşi proces a fost întrerupt la adulţi, nu s-a observat nicio schimbare.

Oamenii de ştiinţă ştiu de ceva vreme că se generează celulele cerebrale noi după ce ne naştem. Acest proces, numit neurogeneză, are loc, într-o proporţie mai mare, în timpul copilăriei şi adolescenţei, decât la maturitate.

Echipa de la Yale a decis să experimenteze funcţia acestor celule noi ale creierului pe şoareci de diferite vârste. Şoarecii adulţi normali aveau tendinţa să-şi petreacă mult timp explorând şi interacţionând cu şoarecii necunoscuţi. Cu toate acestea, şoarecii adulţi cărora li s-a blocat, în adolescenţă, capacitatea de a genera celule cerebrale, nu arătau niciun interes în explorarea celorlalţi, de asemenea adulţi, ba chiar încercau să evite comportamentul social.

„Aceşti şoareci se comportau de parcă nu îi recunoşteau pe ceilalţi ca fiind tot şoareci ca şi ei“, explică Arie Kaffman, autorul principal al studiului, potrivit 20minutos.es.

În schimb, blocarea capacitatăţii de a genera noi celule adulţilor nu a avut niciun efect asupra comportamentului social, sugerând că celulele creierului, generate în timpul adolescenţei, contribuie într-o manieră total diferită la funcţionarea creierului şi comportamentului la maturitate.

În mod curios, schizofrenicii au un deficit în generarea de noi neuroni în hipocampus (zona în care se formează neuroni noi). Deoarece simptomele schizofreniei apar pentru prima oară în adolescenţă este posibil ca deficitul în generarea de noi neuroni în această perioadă, sau chiar în copilărie, să ofere perspective noi în dezvoltarea lipsei unor aptitudini sociale si cognitive, observate la această boală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel