Data publicării:

Aţi vrea să vizitaţi centrala de la Cernavodă? Bulgarii au rezolvat problema şi fac turism la Kozlodui

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
centrala_nucleara-kozlodui
centrala_nucleara-kozlodui

Cei mai mulţi dintre români au auzit de centrala de la Cernavodă, dar mulţi nu au văzut-o niciodată în realitate. Bulgarii au rezolvat problema şi vor construi un centru interactiv pentru vizitatori menit să popularizeze proiectul. În zona depozitului vor fi plantate noi specii de copaci şi va fi creat un parc forestier. În parc va fi amplasat un centru de vizitatori în care turiştii vor primi informaţii despre biodiversitatea zonei, precum şi despre activitatea depozitului. Ei vor putea să afle şi rezultatele monitorizării permanente a mediului din zonă.

Chiar dacă pare o nebunie să te duci în vizită la o centrală nucleară, este bine de ştiut că nivelul de radiaţii la care te expui într-o astfel de zonă este direct proporţional cu timpul petrecut acolo. Dacă te duci doar într-o vizită nu vei fi mai iradiat decât eşti în urma unei simple radiografii.

Ministrul bulgar de resort, Nona Karadjova, a aprobat recent amplasarea unui depozit de deşeuri slab şi mediu radioactive lângă localitatea Hârleţ, situată în zona centralei nucleare de la Kozlodui, la 4 kilometri de la malul Dunării. Potrivit proiectului, depozitul de deşeuri radioactive va avea o capacitate totală de 138.200 de metri cubi sau 345.500 de tone. În depozit vor fi depuse numai deşeuri mediu şi slab radioactive, şi nu combustibil nuclear utilizat şi deşeuri puternic radioative. Proiectul urmează să fie terminat în anul 2015, informează Agerpres.

Depozitul va fi dotat cu opt module din beton cu câte 16 camere în două rânduri, în care vor fi depozitate containerele cu deşeuri. Învelişul special al utilajului va trebui să asigure securitatea deşeurilor pe o perioadă de cel puţin 300 de ani. Aprobarea ministrului a fost făcută pe baza unui studiu de impact care include ambele maluri ale Dunării şi ale cărui rezultate pot fi găsite în rezumat pe site-ul Ministerului bulgar. Concluziile experţilor care au efectuat studiul de impact este că nu se aşteaptă ca amplasarea depozitului să aibă vreun efect negativ semnificativ asupra mediului şi sănătăţii populaţiei din zona depozitului, pe teritoriul Bulgariei şi al României. Nu există riscul ca depozitul să aibă vreun impact negativ asupra florei şi faunei din zona naturală protejată Zlatiata care face parte din reţeaua Natura 2000 şi se află la doar 400 de metri distanţă de depozit, se afirmă în raport. Potrivit experţilor nu pot fi poluate nici sursele de apă din zonă.Citeşte şi:Partidul Verde se opune amplasării depozitului de deşeuri radioactive al Bulgariei lângă KozloduiAustria cere introducerea de teste de rezistenţă la centralele nucleare din EuropaChina Nuclear Power Engineering este interesată să investească în reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel