Ați cumpărat o plantă în ghiveci și a murit la câteva zile? Grădinarii explică de ce
Uneori, plantele de interior mor la doar câteva zile sau câteva săptămâni după ce le-ați adus în casă?
Plantele de interior ne fac casele mai confortabile și mai elegante, completează interiorul și ne încântă ne privirea. Desigur, deseori cumpărați plante în ghivece, dar, de multe ori, acestea mor după câteva zile. Trandafirii, aduși din magazin, se ofilesc, iar copacii decorativi rămân fără frunze în mod neașteptat.
Grădinarii cu experiență sunt siguri că există mai multe motive pentru care se întâmplă acest lucru.
Greșeli pe care le faceți când îngrijiți o mușcată: din cauza lor planta nu va înflori
Îngrijire necorespunzătoare. Puține persoane cer detalii despre îngrijirea plantei atunci când o cumpără din florării. Dar unele flori sunt atât de pretențioase încât mor în câteva zile dacă sunt puse într-un loc nepotrivit sau nu sunt udate la timp.
Nu faceți achiziții impulsive. Înainte de a aduce o floare acasă, aflați cum să o îngrijiți, dacă este sigură pentru animalele de companie și abia, apoi, mergeți la magazin.
Stimularea creșterii și înfloririi. Pe rafturile magazinelor, puteți vedea adesea copaci decorativi plini cu fructe, sau trandafiri, care au înflorit abundent sau au muguri puternici. Vă bucurați că o astfel de frumusețe va completa dormitorul, sufrageria sau bucătăria, dar, odată ajunsă acasă, floarea începe să se ofilească.
Acest lucru se întâmplă din cauza vânzătorilor care folosesc soluții nutritive pentru a face planta mai atractivă. Într-o perioadă scurtă, floarea își dă toată puterea și nu și-o va putea reface în viitor.
Șase greșeli mortale pentru violete
Prea multe flori. Fascinați de plantele în ghivece, mulți transformă apartamentul într-o frumoasă junglă verde, uitând că fiecare floare are nevoie de îngrijire specială. În timp ce salvați monstera, ficusul sau trandafirul, begonia se ofilește fără soare sau hrană.
Încercați să cumpărați flori în loturi mici, astfel încât fiecare plantă să aibă timp să prindă rădăcini în casă și să aibă un program special pentru îngrijire.
Condiții necorespunzătoare. Într-o florărie, florile nu au căldură, lumină și spațiu pe raft. Dacă acest lucru se întâmplă când planta este mică, adesea va fi imposibil să o restabiliți. Prin urmare, la câteva săptămâni după ce au fost cumpărate, plantele pot muri, în ciuda tuturor eforturilor depuse.
Transport și sol necorespunzătoare. În timpul transportului, plantele sunt plantate într-un sol cu un conținut ridicat de turbă, astfel încât paraziții se înmulțesc și în sol, și pe tulpini. Un astfel de sol nu este potrivit pentru majoritatea florilor, așa că acestea mor după transplantare.
În plus, în timpul transportului, plantele sunt expuse schimbărilor de temperatură, a lipsei de lumină și a curenților de aer.
Cum se udă o crăciuniță? Majoritatea nu știe nimic despre floare și o distrug înainte de Crăciun
Crăciunița este o plantă perenă care înflorește toamna și iarna. Această plantă de interior este ideală pentru decorarea casei în perioada sărbătorilor. Mai mult, este supranumită vedeta Crăciunului. Florile sale oferă o paletă de culori: roșii, portocalii sau galbene. Pentru a ca planta să reziste până la Crăciun, este important să-i controlați udarea.
Dar cum se udă corect crăciunița? Crăciunița, numită și Poinsettia, este o specie de plante din familia Euphorbiaceae. Originară din Mexic și America Centrală, crăciunița a fost descrisă pentru prima dată de europeni în 1834. Este deosebit de cunoscută pentru frunzele sale roșii și verzi și este utilizată pe scară largă în contextul Crăciunului.
Orhideele vor fi sănătoase și luxuriante dacă vor fi puse doar în aceste ghivece
Această plantă de interior este ușor de întreținut. Florile sale vă vor decora casele chiar de Crăciun, cu condiția să o îngrijiți corect.
Crăciunița este o plantă de interior cu frunziș decorativ. Contrar credinței populare, nu florile plantei sunt colorate, ci frunzele sale centrale, care înconjoară flori mici, abia vizibile, de culoare galbenă. Pentru a avea grijă de plantă și ca să reziste până de Crăciun, este esențial să o îngrijiți corect. Pentru aceasta, este important să controlați udarea acestei plante decorative.
Poinsettia are nevoie de udare regulată, dar moderată. Nu lăsați solul plantei să se usuce și, în același timp, evitați udarea excesivă. Așteptați până când solul se usucă între două udări. Excesul de apă ar putea face ca frunzele poinsettiei să cadă.
De asemenea, evitați să păstrați apă în farfurie sau jardinieră. Pentru a favoriza drenajul, puneți pietricele pe fundul vasului. De asemenea, atunci când udați plantele, evitați umezirea frunzișului și folosiți apă la temperatura camerei.
Puteți uda poinsettia în mod clasic sau prin înmuierea acesteia. Într-adevăr, este posibil să umeziți substratul, treptat, folosind o găleată. Umpleți o găleată cu apă la temperatura camerei, apoi scufundați ghiveciul cu planta. Când bulele de aer încetează să se formeze pe suprafața pământului din ghivece, scoateți planta din găleată și lăsați-o să se scurgă pentru a evita stagnarea apei.
Iată alte sfaturi pentru îngrijirea corectă a crăciuniței?
Poinsettia iubește lumina. Cel mai bine este să păstrați planta într-o cameră luminoasă, dar evitați lumina directă a soarelui. De asemenea, țineți crăciunița departe de curenții de aer, iar temperatura trebuie să fie între 15 și 22°C.
În afara perioadei de înflorire, fertilizați planta cu un îngrășământ lichid pentru plante cu flori, o dată pe lună. După înflorire, este indicat să replantați poinsettia într-un ghiveci nou, mai mare, pentru a-i promova creșterea. Puteți folosi pământ pentru plante de apartament sau puteți face propriul pământ, amestecând părți egale pământ de grădină, nisip și compost. Deoarece poinsettia intră într-o perioadă de repaus vegetativ după înflorire, este indicat să se reducă udarea: una sau două udări pe lună sunt suficiente.
Crăciunița trebuie protejată de dăunătorii care o atacă. Într-adevăr, planta este supusă atacurilor muștelor albe care îi sug seva și o slăbesc. Pentru a evita acest lucru, amintiți-vă să pulverizați insecticid pe frunziș. Poinsettia poate fi invadată și de afidele care distrug mugurii sau de păianjeni roșii care îi distrug frunzișul. Pentru a preveni atacurile acestor păianjeni, este recomandabil să aburiți în mod regulat frunzișul poinsettiei.
Controlând udarea, vei menține planta în stare bună și o vei face să reziste mult timp, iar crăciunița îți va împodobi casa cu culorile ei strălucitoare în perioada sărbătorilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News