Atenţionare pentru românii care pleacă la munte de Revelion. Sabin Cornoiu, Salvamont: Sub zăpadă se ascund stânci care vă pot răni. ATV-urile nu pot fi controlate pe pământ îngheţat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Mare atenţie la săniuş şi la drumeţiile cu ATV-ul! În lipsa zăpezii vă puteţi pune viaţa în pericol, spune Sabin Cornoiu, preşedintele Salvamont România. 

Mulţi dintre românii cu spirit de aventură şi dor de petreceri în vârf de munte încă nu înțeleg însemnătatea sintagmei "iarna nu-i ca vara", mai ales atunci când se hotărăsc să meargă în drumeţii ori să dea o tură cu ATV-ul. Iată câteva sfaturi de la reprezentanții Salvamont România pentru cei care vor să fie în seara dintre ani la munte sau să-şi petreacă ultimele zile de concediu la schi.

"În primul rând, cei care merg la schi trebuie să înţeleagă că sunt foarte puţine pârtii deschise în ţară, este o lipsă totală de zăpadă în ţară iar pe câteva pârtii există zăpadă artificială. Asta înseamnă că pârtiile sunt foarte aglomerate. Trebuie să fie foarte atenţi în special la cei mici şi începători. Mai trebuie să înţeleagă că nu mai au aceleaşi calităţi sportive pe care le-au avut la finalul sezonului trecut, şi atunci primele ture trebuie făcute cu mai mare atenţie. Mai mult decât atât, zăpada are altfel de consistenţă şi asta ar putea să-i încurce în primele momente de schiat. Trebuie să fie foarte atenţi, pentru că la început de sezon se întâmplă foarte multe accidente. Trebuie să fie conştienţi că poate nu mai au aceeaşi greutate ca la finalul anului trecut şi atunci e nevoie să-şi regleze din nou legătura de schi.

Cei care practică săniuşul să-l practice numai cu sănii şi în locuri special amenajate. Pentru că cei care găsesc câte-o limbă de zăpadă pe undeva şi încearcă să alunece pe ea cu mijloace improvizate, ca folii de plastic, trebuie să ştie că oricând, sub acea zăpadă, se poate ascunde o piatră şi se pot răni de acele stânci. Cei care ies în zona alpină înaltă trebuie să înţeleagă că aici vor găsi pământ îngheţat şi gheaţă şi, automat, se cere un echipament corespunzător. Cei cu experienţă cu siguranţă ştiu asta şi merg echipaţi atât cu îmbrăcăminte care să le asigure protecţie termică cât şi colţari, piolet pentru asigurare. Dar sunt foarte mulţi oameni care, atraşi de această vreme bună, ies la altitudine, fac drumeţii şi mici excursii echipaţi necorespunzător şi acolo temperaturile sunt mult mai scăzute, vântul amplifică senzaţia de frig şi de aici apar problemele", transmite Sabin Cornoiu, preşedintele Salvamont România. 

Cele mai grave accidente au fost cu ATV-uri

Sabin Cornoiu mai atrage atenţia, în mod deosebit, asupra drumeţiilor cu ATV-ul. Cei care se încumetă să urce pe munte cu acest mijloc de transport trebuie să ia în considerare faptul că pe suprafeţele cu pământ îngheţat e mult mai dificil să-l ţină sub control iar, la o clipă de neatenţie, se pot produce accidente grave. "Aceste mijloace de deplasare sunt foarte atractive, sunt spectaculoase, cresc adrenalina, dar sunt foarte greu de stăpânit. Şi cele mai grave accidente pe care le-am avut în ultimele două săptămâni la nivel naţional sunt accidente cu ATV-uri. Oamenii nu le-au putut controla, au alunecat cu ele fie pe pământul îngheţat, fie pe pământul dezgheţat, s-au răsturnat şi s-au ales cu multiple traumatisme interne sau fracturi de bazin sau de coloană vertebrală. Deci, foarte mare atenţie atunci când închiriază astfel de utilaje pe care nu le pot controla bine pentru că nu au experienţa necesară!

Toată lumea trebuie să înţeleagă că Salvamont este o instituţie a statului, serviciile noastre sunt gratuite şi că noi suntem prietenii lor de pe cărările munţilor şi ne pot suna absolut oricând şi să ne ceară sfaturi şi informaţii astfel încât să putem să prevenim împreună evenimentele montane", spune acesta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel