Atenție, șoferi: polițiștii au spike strip! Subcomisarul Iacob Robert arată cum funcționează ”tocătoarele de anvelope”: Rămâne doar jantă pe suprafață carosabilă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Șoferii fugari nu mai au scăpare. 

”De un an și jumătate avem dispozitive de tip spike, spike strip se numesc, sunt acele țepușe pe care le aruncăm pe carosabil și mașinile trec peste ele. E un fel de evantai. Dacă pleci în urmărirea cuiva, transmiți pe stație și colegul așteaptă pe tronsonul unde se face urmărirea. Sunt foarte utile pentru siguranță, pe noi asta ne interesează. (...)

Noile dispozitive schimbă și stilul de urmărire al polițiștilor

Toți vrem să venim în sprijinul colegilor noștri cu un plus de siguranță. Aceste dispozitive aduc siguranță pentru polițist, care, când știe că are un coleg în față, nu mai face urmărire agresivă, nu mai merge aproape de șoferul urmărit, să-l forțeze să greșească. Când știi că ai un coleg care așteaptă în față cu dispozitivul spike, faci urmărire de supraveghere.

Cum acționează ”țepușele”

Apoi avem siguranța celorlalți participanți la trafic. Aceste țepușe intră în roți și nu provoacă explozie, dezumflă roata ușor, mai poate să circule, în funcție de tipul de anvelopă, și de viteză, 20-30 de secunde. Îl mai poți urmări, are control asupra direcției, nu este riscul să spună că a pierdut direcția. În același timp, nu mai suntem expuși să facem trageri din mașină, când știi că mașina se va opri. Și cum se va opri? Ușor, ușor, roata se dezumflă, apoi janta taie anvelopa și, la un moment dat, anvelopa va fi distrusă și rămâne doar jantă pe suprafața carosabilă” a explicat subcomisarul Iacob Robert, instructorul în conducere defensivă al polițiștilor, în cadrul emisiunii ”Culisele Justiției”, realizată de Laura Duță la DCNews și DCNewsTV. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel