Atenție, șoferi! Amenzi de până la 10.000 de lei! Nu ai voie să parchezi nici pe aceste locuri, pe lângă cele pentru persoanele cu dizabilități
Atenție, șoferi, puteți primi amenzi de până la 10.000 de lei dacă parcați pe aceste locuri.
Șoferii români ar trebui să fie foarte atenți unde parchează. Riscați amenzi de 10.000 de lei în cazul în care vă lăsați mașina pe un loc de parcare necorespunzător. Dacă până acum trebuia să fiți atenți doar la locurile de parcare destinate persoanelor cu dizabilităţi, de acum înainte va trebui să țineți cont și de faptul că vor exista și locuri de parcare special amenajate pentru femeile însărcinate pe care alte persoane nu au voie să parcheze.
Asta pentru că în data de 23 octombrie a intrat în vigoare Legea 280/2023, potrivit căreia entităţile publice şi private au obligaţia de a avea case de marcat și ghişee care să ofere prioritate femeilor gravide şi persoanelor care sunt însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, dar și locuri de parcare special amenajate pentru aceste categorii de persoane.
VEZI ȘI: Mare atenție începând de astăzi, 23 octombrie. Amenzi usturătoare dacă neglijezi asta în magazine
Ce spune legea
"În spaţiile de parcare aparţinând entităţilor publice şi private, precum şi în spaţiile de parcare organizate de către acestea, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de 10, vor fi amenajate, rezervate şi/sau semnalizate minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puţin de două locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către femeile gravide, precum şi de către persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani. Dacă numărul locurilor de parcare este mai mic de 10, dispoziţiile prezentului articol nu se aplică", arată legea.
Amenzi de până la 10.000 de lei
Folosirea acestor locuri de parcare de către alte categorii de șoferi va fi sancționată cu amenzi care se vor încadra tot între 2.000 și 10.000 de lei. În plus, legea mai prevede și că orice persoană care observă încălcarea acestor prevederi poate sesiza autoritățile. Aceste sancțiuni nu se aplică în cazul angajaților Ministerului Afacerilor Interne, celor din unitățile medicale (atât publice, cât și private) și membrilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență, atunci când aceștia își desfășoară atribuțiile de serviciu.
Astfel, toate entitățile publice și private au obligația de a se conforma noilor prevederi în ceea ce privește amenajarea locurilor de parcare speciale pentru femeile însărcinate în termen de șase luni, adică până la 22 aprilie 2024.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News