Atenție! Porcul poate fi sacrificat în gospodărie, dar este obligatoriu să faci asta
Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, în mod tradiţional, creşte consumul de produse alimentare şi a cărnii de porc.
Porcul poate fi sacrificat în gospodării, dar pentru prevenirea unor posibile îmbolnăviri şi/sau infestări cu parazitul Trichinella spiralis la om, D.S.V.S.A. Covasna recomandă consumatorilor/proprietarilor de animale:
- Să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar. Aceasta înseamnă că produsele de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea consumatorilor;
- Să nu consume carnea obţinută de la porcii sacrificaţi în gospodăria proprie până nu obţin, de la medicul veterinar, rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi;
- Să cumpere animale vii numai dacă sunt însoţite de certificatul de sănătate şi de formularul de mişcare emise de către medicul veterinar din localitatea de origine.
Ce este Trichineloza
Trichineloza este o boală parazitară, ce se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella spiralis. Principalul rezervor al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinţei omului, cum ar fi: şobolanii, şoarecii, carnivorele domestice (câinele şi pisica), animale din zona silvatică precum şi porcii domestici, porcii mistreţi, sau alte specii infestate. Omul se îmbolnăveşte numai în urma consumului de carne infestată de porc domestic, cal, nutrie, mistreţ, urs, etc.
Sacrificarea porcilor în gospodăriile populaţiei se realizează numai pentru consum familial, examenul trichineloscopic în aceste cazuri, fiind efectuat în mod obligatoriu, de către proprietarii animalelor la sediul
Sacrificarea porcilor şi consumarea lor în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii consumatorilor. Nu trebuie consumată nicio parte anatomică din porcul crescut în gospodăriile particulare, până la efectuarea examenului trichineloscopic si comunicarea rezultatului.
De unde se iau probe pentru control
În vederea efectuării examenului trichineloscopic, se recoltează o probă de carne. Probele de carne pot fi constituite din : pilierii diafragmatici ( "cei doi muschiuleti care ţin ficatul"), partea musculara a diafragmei (" baiera unturii" ), sau două bucăti de coaste unite între ele din partea din faţă a animalului ( coastele 3-4). Cantitatea de proba trebuie să cântarească între 100 - 150 grame, pentru a vă garanta un examen de calitate si pentru a nu pune populatia in situatia de a se respinge examinarea.
Pentru probele recoltate de la porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei, proprietarii se pot adresa medicilor veterinari de libera practică de la Circumscripţiile Sanitare Veterinare de Asistenţă din care provin porcii, medicilor veterinari oficiali de la Circumscripţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale (care funcţionează după un program permanent la circumscripţiile de la pieţele agro-alimentare), care vor funcţiona zilnic după un program afişat. Examinarea trichineloscopică se face contra cost.
Inspectorii D.S.V.S.A. Covasna efectuează controale, în perioada 14.12.2020 - 04.01.2021, pentru verificarea modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News