Atenție la cumpărarea mâncării gata preparate prin comerțul on-line. Masa poate ajunge și la 262 E-uri
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Info Cons trage un semnal de alarămă cu privire la cumpararea alimentelor și a mâncării gata preparate prin comerțul on-line! Masa de Paște poate ajunge chiar și la 262 E-uri!

Majoritatea consumatorilor s-au adaptat în ultimul an achizițiilor on-line, fie că achiziționează produse agroalimentare sau mâncare gata preparată, precizează Info Cons într-un comunicat de presă. Datorită restricțiilor impuse mulți consumatori pentru a se proteja și pentru a evita deplasările au ales să își facă cumpărăturile on line atât pentru produsele agroalimentare, de îngrijire a casei, cosmetice, îmbrăcăminte și chiar să comande mâncare gata preparată.

Piață comerțului on-line a luat amploare și foarte mulți operatori economici s-au adaptat și ei perioadei grele prin care trecem fie că s-au înrolat în cadrul platformelor on-line sau au deschis propria linie de livrare, oferind consumatorului să achizționeze on-line tot ce are nevoie, însă acest fapt nu trebuie să împiedice operatorul economic să pună la dispoziția consumatorilor toate informațiile necesare.

Atenție la informații

Chiar dacă achiziționăm aceste produse on-line trebuie să facem aceste alegeri în cunoștință de cauza și să avem la dispoziție toate informațiile privind caracteristicile acestora :

- Numele sau denumirea comercială, adresa şi alte date de contact (ex.: telefon, email) ale comerciantului de la care achiziționează produsele;

- Denumirea produsului alimentar;

- Lista ingredientelor;

- Cantitatea netă de produs alimentar;

- Condiții speciale de transport (pentru alimente congelate sau refrigerate) / depozitare / păstrare și / sau condiții de consum;

- Ingrediente care pot provoca alergii sau intoleranțe (dacă e cazul)Declarație nutriționala (unde se impune).

Aceste informații trebuie să se regăsească în momentul când selectăm un produs de pe un portal on-line sau când utilizăm anumite aplicații ținând cont de faptul că mai există și restricții la anumite ingrediente pentru consumatorii care au anumite afecțiuni sau care nu doresc să consume anumite ingrediente.

Mai bine nu cumpărăm

În special în această perioada când sănătatea trebuie să fie prioritară tuturor altor probleme, să fim mai atenți la alimentele pe care le consumăm și să citim întotdeaua informațiile puse la dispoziție privind ingredientele utilizate, iar dacă un ingredient nu îl înțelegem, nu știm ce înseamnă, mai bine nu achiziționăm acest produs.

Viață și sănătatea sunt cele mai importante lucruri care contează cu adevărat pentru fiecare dintre noi. În calitate de consumator trebuie să alegem sănătatea și viață atât a celor dragi nouă cât și a celor din jurul nostru.

Cu toate că  este responsabilitatea operatorului economic să informeze în mod corect, complet și precis asupra caracteristicilor produsului în limba română, practic să respecte cerințele lingvistice de informare a consumatorilor, până la momentul prezent există numeroase deficiențe privind respectarea legislației existând platforme care nu pun la dispoziție consumatorilor nici măcar ingredientele sau gramajul porției .

Fiecare consumator pune pe masă cu ocazia sărbătorilor pascale multă mâncare din diverse sortimente pentru că masă să fie cât mai bogată, dar totodată și pentru alimentele preparate au fost utilizate ingrediente la care poate nu ne-am gândit.

Masă de Paști – Putem ajunge chiar și la 262 E-uri, 55 grame de sare (27 plicuri de sare) și 50 grame de zahăr (10 plicuri de zahăr)!

Drepturile  fundamentale ale consumatorilor:

- de a fi protejați împotriva riscului de a achiziționa un produs sau de a li se presta un serviciu care ar putea să le prejudicieze viața, sănătatea sau securitatea ori să le aducă atingere drepturilor și intereselor legitime;         

- de a fi informați complet, corect și precis, asupra caracteristicilor esențiale ale produselor și serviciilor, astfel încât decizia pe care o adoptă în legătură cu acestea să corespundă cât mai bine nevoilor lor, precum și de a fi educați în calitatea lor de consumatori;

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel