Data publicării:
Atenție: Ingredientul „ascuns” din Cola. Dr. Rucsandra Manu: Există însă o băutură minunată / video
Dr. Rucsandra Manu, doctor în științe medicale, medic primar chirurgie urologică - ESWL, la Spitalul Clinic SANADOR, a fost invitată la DC News și DC Medical, unde a vorbit despre lichidele pe care trebuie să le consumăm pentru a ne menține rinichii sănătoși.
„Trebuie să bem lichide pe tot parcursul zilei, degeaba bei seara foarte mult. Nu! Trebuie să consumi lichide de dimineață, pe tot parcursul zilei, astfel încât urina să nu facă salturi de concentrare pentru că oricum urina este suprasaturată. Prin urină se elimină o cantitate foarte mare de săruri.
Dacă noi nu bem lichide, rinichiul trebuie să elimine aceeași cantitate de deșeuri și aceasta se va elimina într-o cantitate mai mică de lichide cu o concentrație mai mare, automat vom vedea o urină mai închisă la culoare. Cum apare urina mai închisă la culoare, știm clar că nu am băut destul. Deci urina trebuie să aibă o culoare galben citrin, deschisă la culoare.
Sigur că sunt și fructe care favorizează diureza prin conținutul mare de apă pe care îl au: pepenele, căpșunile, cireșele, mai sunt și legume: castravetele. Nu cel murat pentru că acela conține o cantitate mare de sare și sarea determină o reținere de apă în organism. Aici trebuie să fim conștienți. În România nu există obiceiul acesta să bem lichide multe. Să bei dimineața apă, mai bei un ceai pe parcursul zilei, bei o limonadă. Deci dacă bei lichide de diverse gusturi vei avea o ușurință mai mare de a consuma lichide.
Sigur că există și lichide nocive, nu ne referim numai la alcool. Există toate băuturile răcoritoare care conțin o cantitate mare de zahăr. Acelea nu sunt bune pentru organism. Au și sare pentru a potența gustul, mai sunt diversele variante de Cola care conțin o cantitate foarte mare de precursor, oxalat de calciu. Oxalatul de calciu este una dintre cele mai frecvente litiaze. Trebuie evitat consumul.", a spus Dr. Rucsandra Manu.
„Unde să citim pe etichetă?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Normal că nu scrie. Nu face aluzie nici la E-uri. Toate variantele de Cola, cu cât mai rar sunt consumate, cu atât este mai bine pentru organism pentru că rinichiul și ficatul au de suferit de pe urma lor.
Socata este o băutură minunată care chiar are un efect foarte bun diuretic.”, a spus Dr. Rucsandra Manu.
„Dar alte băuturi răcoritoare industriale cu fructe, limonada?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Un sirop bun făcut în casă, natural, cu apă minerală sau sifon este înzecit mai bun. Ca să fim foarte clari, eu nu sunt împotriva băuturilor pe care le găsim la supermarket, dar trebuie să gândim de două ori dacă nu cumva ne putem face un ceai, acasă, pe care îl putem pune la frigider, punem multă lămâie și este foarte bun.
Ceaiul poate fi, nu neapărat de mătase de porumb sau codițe de cireșe, putem să bem ceai de măceșe care este acrișor, de merișor care are și substanțe care previn infecțiile urinare, de fructe de pădure, de urzici, care sunt diuretice.
Ceaiul negru este și el, cum este Cola, cum este cafeaua, mai puțin indicat la pacienții litiazici.”, a spus Dr. Rucsandra Manu la DC News și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News