Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 07 aug 2020 / 13:21
ATENȚIE! Imagini FALSE cu explozia din Beirut
Imagini falsificate cu explozia din Beirut au apărut pe rețelele sociale.  În înregistrări a fost introdusă o rachetă.

În spațiul online au apărut imagini falsificate cu devastatoarea explozie din Liban, informează Mediafax, citând CCN.

În înregistrările filmate iniţial de CNN şi de martori din capitala Libanului a fost introdus un obiect care seamănă cu o rachetă. Acum aceste imagini fake sunt distribuite intens pe rețelele de socializare. Unele dintre ele sunt însoțite de avertismentul "informaţii false", dar altele nu au nici un avertisment. Falsificarea a fost efectuată asupra imaginilor surprinse şi difuzate de producătorul Mehsen Mekhtfe, de la postul CNN în limba arabă. 

"Mulţi oameni m-au contactat pentru a-mi semnala că imaginile mele sunt false. Dar este înregistrarea mea, am originalul şi nu arată aşa ceva. Când mă întreabă oamenii, le spun că imaginile deformate nu sunt reale. Pot sublinia că nu am văzut nicio rachetă, nu am auzit niciun avion ori dronă deasupra mea", explică producătorul.

Imaginile, semnalate imediat 


Echipa postului CNN Arabic, din Abu Dhabi, a fost prima care a difuzat imaginile, recunoscând imediat că au fost falsificate. Imediat ce au fost dedectate imaginile CNN a contactat reţelele de socializare online pentru a evita răspândirea unei dezinformări și crearea de speculații.


"Imediat ce am aflat de acest videoclip, a fost eliminat pentru încălcarea politicii noastre privind conţinutul care induce în eroare. Înainte de a fi eliminat, videoclipul fusese marcat automat de sistem, limitându-i-se distribuirea pe platformă. Gândurile noastre sunt la locuitorii Beirutului în aceste momente dificile", a declarat un purtător de cuvânt al TikTok.

"Am înlăturat videoclipul din cauza încălcării Normelor comunităţii online; procedăm la fel cu redifuzările clipului original dacă acesta conţine secvenţe care încalcă Normele comunităţii YouTube", a declarat Farshad Shadloo, directorul pentru Politici de Comunicare al platformei video.

Reprezentanții celorlalte rețele de socializare, nu au venit încă cu un răspuns. Contactat de CNN, presupusul autor al videoclipului falsificat a declarat: "Cineva m-a urât atât de mult încât a ataşat emailul meu unei înregistrări false".

Autorităţile din Liban au anunţat că explozia produsă în zona portuară din Beirut a fost un accident și nu a fost niciodată menționată prezența unor rachete.

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro