Atenţie, au apărut aplicații fantomă ale ChatGPT! Clonele, disponibile deja în App Store și Play Store, fură datele utilizatorilor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik *imagine cu rol ilustrativ
Foto: Freepik *imagine cu rol ilustrativ
ChatGPT, prototipul de chatbot, devine tot mai popular. Cum era de aşteptat, au început să apară şi aplicații clonă, disponibile în magazinele oficiale de aplicații online, care sunt folosite pentru a sustrage și colecta datele personale ale utilizatorilor. 

ChatGPT este un chatbot lansat de OpenAI în noiembrie 2022, construit pe baza familiei GPT-3 de modele de limbaj. ChatGPT a fost lansat ca prototip pe 30 noiembrie 2022 si a atras rapid atenția datorită răspunsurilor sale detaliate și articulate în multe domenii de cunoaștere, scrie HackRead, platformă de știri din domeniul securității datelor.

Există, oficial, o aplicaţie de telefon validă?

Software-ul AI a luat deja internetul cu asalt și de aceea infractorii cibernetici caută să exploateze oportunitatea în scopuri rău intenționate. Există aplicații oficiale pentru ChatGPT pentru iOS în App Store sau pentru Android în Google în Play Store? Răspunsul este unul singur: Nu - spun cei de la hackread.com.

În magazinele oficiale de aplicații online au apărut mai multe aplicații clone ale ChatGPT, prin care răufăcătorii cibernetici colectează date despre utilizatori și le trimit către servere îndepărtate. Una dintre aplicațiile pentru dispozitivele cu Android, analizate de cercetători, are deja peste 100.000 de descărcări și urmărește și partajează date despre locația utilizatorilor cu ByteDance și Amazon.

Ce spune Jake Moore, Global Cyber Security Advisor pentru ESET, despre această înșelătorie:

”ChatGPT a crescut în popularitate și poate răspunde la aproape orice interogare cu care se confruntă. Cu toate acestea, deoarece serviciul AI este accesibil deocamdată numai printr-un browser web, fără a exista o aplicație mobilă, dezvoltatorii rău-intenționați au exploatat acest lucru și au conceput mai multe aplicații mobile proprii care fac legătura cu acestă tehnologie.

Trebuie ştiut că ceste aplicații exploatează un nivel de funcționalitate oricum gratuit al ChatGPT solicitând o subscripție și colectând astfel în diverse scopuri date despre utilizatori și dispozitivele acestora.

Prin urmare, oamenii trebuie să fie mereu precauți la modul în care aplicațiile colectează și analizează adesea informațiile personale. Mediul virtual este un loc unde datele sunt extrem de căutate ca și monedă de schimb, așadar trebuie să recomandăm și să reamintim utilizatorilor să fie preocupați de modalitățile prin care își pot proteja informațiile sensibile.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel