Atenție: A explodat prețul de închiriere al mașinilor din destinațiile turistice
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Brandurile auto chineze îşi majorează cota de piaţă în Rusia, după exodul companiilor occidentale / Fotografie de la JESHOOTS.com, Pexels
Brandurile auto chineze îşi majorează cota de piaţă în Rusia, după exodul companiilor occidentale / Fotografie de la JESHOOTS.com, Pexels
Dacă mergeţi în vacanţă şi vreţi să închiriaţi o maşină, ar trebui să ştiţi că este nevoie de un buget suplimentat anul acesta. 

Potrivit unui site german de comparaţii, preţurile pentru această vară sunt în medie cu 40% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut la închirieri auto. 

Agențiile de turism din România au simțit deja reacția turiștilor la noile oferte.

„Am avut clienți care au renunțat la să închirieze mașină când au văzut cât costă, nu la intern, în străinătate. Pe lângă costul închirierii, s-a scumpit și combustibilul. „Mai bine luăm autobuzul”, a spus majoritatea”, menționează reprezentantul unei agenții de turism, citat de B1.

În Spania, creştere uriaşă faţă de 2019

Dacă în 2019 un turist din Spania putea închiria o maşină cu 22 de euro pe zi, în 2022 acelaşi turist trebuie să plătească 73 de euro pe zi. Este o creştere cu 231 %. În Malta şi Africa de Sud, maşinile se închiriază cu minimum 40 de euro pe zi, în timp ce în Grecia şi Turcia se plătesc 69 euro, respectiv 51 de euro. 

Cea mai scumpă ţară în ceea ce priveşte închirierile auto este Islanda, unde un vehicul se poate lua contra sumei de 138 de euro pe zi. 

Și România a căzut în plasa prețurilor mai mari. Ele au crescut cu aproximativ 30% faţă de anul trecut.

Coloane kilometrice de mașini la vama Kulata-Promachonas dintre Bulgaria și Grecia

Coloanele de autovehicule sunt în creştere la punctele de frontieră ale Bulgariei, odată cu sosirea sezonului estival. La punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, de la graniţa dintre Bulgaria şi Grecia, a fost raportat trafic intens. Sâmbătă dimineaţă, în doar jumătate de oră, în zona punctului Kulata, coloana formată măsura circa trei kilometri, iar traficul se va aglomera şi mai mult în orele următoare. În prezent, nu există restricţii de intrare în Grecia legate de pandemia de COVID-19 şi creşterea numărului de noi cazuri, conform Rador.

Voucherele de vacanță, la agențiile de turism, dar și la hoteluri

”Turiștii pot achita cu voucherele de vacanță pachete turistice pentru România la agențiile de turism” anunță ANAT. Desigur, acestea mai pot fi folosite și direct la hoteluri, dar fără a beneficia de ceea ce ofertă un pachet turistic complet, precum transport sau excursii. 

Conform sursei citate, în perioada ianuarie - mai 2022 au fost emise vouchere de vacanță în valoare de 190 de milioane de euro. 

În același timp, Asociația Națională a Agențiilor Turism cere Guvernului să aplice cota zero de impozitare pentru voucherele de vacanță sau o formulă modernă de credit fiscal. 

Obiectivul este ca minimum 1 milion de angajați din mediul privat (circa 25%) să beneficieze de aceste vouchere. 

Voucherele de vacanță emise în anii precedenți mai pot fi utilizate pentru rezervări până la 30 iunie 2022. OUG 131/2021, apărută la sfârșitul anului trecut, prevede că ”perioada de valabilitate a voucherelor de vacanță emise în perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2020, indiferent de suport, se prelungește până la data de 30 iunie 2022”. În paralel, angajații pot utiliza voucherele de vacanță emise în acest an, în cazul în care sumele au fost deja virate pe card. 

”Reamintim că voucherele de vacanță pot fi utilizate exclusiv pentru vacanțe în România iar serviciile trebuie să conțină minim o noapte de cazare. Nu este permis să se achite cu vouchere de vacanță servicii facturate altui beneficiar, ci doar posesorului acestora.” precizează ANAT. 

Pachetul turistic cel mai complet se găsește în agențiile de turism licențiate și poate conține, pe lângă cazare minim o noapte, și servicii de masă, balneare, transport, programe  turistice opționale. 

”În perioada ianuarie - mai 2022 au fost emise 19.768.895 de vouchere de vacanță, în valoare de 943.831.114 de lei (190 de milioane de euro). Estimativ, pentru tot anul vor fi emise vouchere în valoare de 350 de milioane de euro.

La ora actuală, voucherele de vacanță reprezintă un vector esențial pentru circulația turistică internă. Atât instituțiile și companiile de stat, cât și firmele private pot acorda aceste vouchere angajaților, care sunt aprobate pentru emitere anuală timp de 5 ani (2022-2026)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel