Atentate. Românii plecaţi în străinătate se destăinuie. „Am simțit frică”
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Atacul comis recent la Barcelona cu ajutorul unei camionete și revendicat de organizația Statul Islamic a semănat groază. În aproape jumătate dintre familiile din România, există cel puţin o persoană plecată în străinătate, conform unui studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie. În acest context, am luat legătura cu români plecaţi de mai mulţi ani din ţară, pentru a afla prin ce trec aceştia şi dacă se gândesc să revină în România.

„Am simțit frică și nesiguranță"


Monica A spune că atentatul de la Barcelona a marcat-o profund. „Sunt rezidentă în Spania, trăiesc în Cataluña și am simţit fiecare știre, fiecare emoție a oamenilor cu care am interacționat. De-a lungul celor câteva zile de panică, am simțit frică și nesiguranță", a spus Monica pentru DC News.

Întrebată dacă a fost un moment în care s-a simţit cu adevărat în pericol, Monica a răspuns astfel: „Cel de-al doilea atentat care a avut loc în Cambrils, Cataluña, localitate situată la 10 km de orașul unde locuiesc eu, aflându-se că nucleul teroriștilor se afla în provincia noastră, teama a fost mult mai mare, iar pericolul mult mai real". Cu toate acestea, nu se gândeşte să se întoarcă în România. „În final, la vida tiene que continuar", spune ea.

„Cei care omoară nu se uită dacă eşti spaniol, român sau de altă naţionalitate"

Lavinia C trăieşte la 800 de km de Barcelona. Contactată de DC News, spune că este greu să fii departe de ţara ta „şi să trăieşti un atentat ca cel din Barcelona, fără să ai nicio vină". Lavinia spune că „cei care omoară nu se uită dacă eşti spaniol, român sau de altă naţionalitate". Nici Lavinia nu ar reveni în România. „Suntem în pericol, dar, sincer, nu m-aş întoarce în România. Nici acolo nu ai siguranţă pe stradă, de fapt, nicăieri."

„Primul meu gând este la cei dragi"

„Cu siguranţă, în astfel de situaţii primul meu gând este la cei dragi", spune Luiza C, stabilită în Londra de câţiva ani. „Ţi se strânge inima, indiferent dacă eşti în ţară sau nu. Însă faptul că eşti departe de acasă nu face decât să amplifice sentimentul", a spus Luiza, care a povestit că, în unele zile, pe străzi, la metrou, vedea oameni înarmaţi. Erau pentru „siguranţa noastră". „Amuzant este că nu te ajută să te simţi în siguranţă", spune tânăra.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel