Atacurile ruseşti au lăsat 1,5 milioane de ucraineni fără curent electric, în regiunea sudică a Odesei
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Atacurile ruseşti au lăsat 1,5 milioane de ucraineni fără curent electric, în regiunea sudică a Odesei / Sursa foto Agerpres
Atacurile ruseşti au lăsat 1,5 milioane de ucraineni fără curent electric, în regiunea sudică a Odesei / Sursa foto Agerpres
Autorităţile ucrainene declară că atacurile cu drone ruseşti au lăsat 1,5 milioane de persoane fără curent electric în regiunea sudică a Odesei. 

Preşedintele Zelenski a lăudat echipajele de intervenţie pentru "munca eroică", însă oficialii avertizează că ar putea dura săptămâni întregi până la restabilirea electricităţii. Încă o dată, Rusia a lovit infrastructura energetică a Ucrainei cu drone explozive de fabricaţie iraniană.

Potrivit Ucrainei, zece au fost doborâte, însă cinci au reuşit să producă daune însemnate. Autorităţile de la Odesa declară că persoanele care depind de electricitate pentru a-şi încălzi casele ar trebui să ia în considerare părăsirea regiunii. Ucraina a ripostat cu ajutorul lansatoarelor de rachete HIMARS.

Un raid a ucis mulţi soldaţi în oraşul ocupat Melitopol, considerat cheia către linia de apărare rusă din sud, scrie BBC.

Vezi și - Cu portretul lui Putin în celulă. Traficantul de arme Viktor Bout și-a exprimat susținerea pentru președintele rus și ofensiva în Ucraina

Traficantul de arme rus Viktor Bout (But), eliberat recent în urma unui schimb cu Washingtonul contra baschetbalistei americane Brittney Griner, şi-a exprimat sâmbătă susţinerea pentru preşedintele rus Vladimir Putin şi ofensiva rusă în Ucraina, transmite AFP.

Într-un interviu pentru media rusă RT, Viktor Bout a confirmat că a avut "mereu" un portret al lui Vladimir Putin în celula sa cât timp s-a aflat în detenţie în SUA, unde era condamnat la 25 de ani de închisoare, după ce fusese arestat în 2008 în Thailanda.

"Sunt mândru că sunt rus şi preşedintele nostru este Putin", a afirmat Bout. Acest fost ofiţer al armatei sovietice, în vârstă de 55 de ani, a mai spus că susţine "pe deplin" atacul ordonat de Kremlin asupra Ucrainei.

"Dacă aş avea posibilitatea şi competenţele necesare, m-aş oferi voluntar (pentru a lupta în Ucraina)", a declarat el, adăugând că nu înţelege de ce ofensiva masivă a Moscovei nu a avut loc încă din 2014.

De asemenea, el s-a prezentat din nou drept un om de afaceri care lucra legal, dar care a servit drept "exemplu" pentru a forţa alţi ruşi să accepte acorduri cu Washingtonul, ceea ce el susţine că a refuzat să facă.

Viktor Bout a dezminţit că a vândut arme talibanilor, după cum fusese acuzat în presa americană. "Talibanii au pus recompensă pe capul mei. Prin urmare, cum să spui că am colaborat cu ei? Aceasta nu are sens", a susţinut el.

Acuze către Occident



Nu în ultimul rând, Bout a acuzat Occidentul că încurajează "o sinucidere a civilizaţiei", cu "drogurile, cu LGBTQ+".

Născut, potrivit unui raport al Naţiunilor Unite, în 1967 la Duşanbe, capitala fostei republici sovietice Tadjikistan, Viktor Bout a studiat la Institutul militar de limbi străine din Moscova, înainte de a intra în rândurile forţelor aeriene.

Potrivit acuzatorilor săi, după 1991 şi după prăbuşirea Uniunii Sovietice, Viktor Bout a ştiut să achiziţioneze la preţuri mici armament de la bazele militare din fosta Uniune Sovietică, pe atunci în plin haos, pentru a-l revinde în mai multe zone de conflict, în special în Africa.

Eventualele sale legături cu serviciile secrete ruse nu sunt cunoscute

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel