Data publicării:

Atacul roboților. Ce job-uri sunt ferite de invazie

Autor: DCNews Team | Categorie: Economie
WhatsApp

În 2005 existau mai puțin de un milion de roboți. În prezent există 1,8 milioane, iar în trei ani vor ajunge până la aproximativ 2,6 milioane. Putem spune că roboții industriali sunt în plină ascensiune.

Tehnologia joacă deja un rol major în sectorul de producție industrială. Dar, pe măsură ce roboții devin mai performanți și mai sofisticați, se așteaptă ca impactul lor să se resimtă treptat în mai multe industrii - inclusiv în sectorul serviciilor, care însumează cele mai multe locuri de muncă. Liderii de afaceri iau deja în considerare aceste schimbări și le integrează în strategia lor.

Robotica, folosită tot mai mult la depozite și utilaje

Conform sondajului PwC Global CEO Survey 2016, 77% dintre executivi cred că progresele tehnologice reprezintă mega tendința care va transforma cel mai mult modul în care companiile interacționează cu toate părţile interesate (stakeholders).

Tehnologia poate să reducă costurile și să crească eficiența. De exemplu, robotica poate ajuta companiile să-şi utilizeze mai bine capitalul și să crească marjele. Astfel, cererea pentru forme tradiționale de investiții, cum ar fi în depozite şi utilaje, ar putea la rândul ei crește. De asemenea, prețul bunurilor și serviciilor ar putea scădea - sau crește într-un ritm mai lent – dacă companiile transferă aceste câștiguri de productivitate către consumatori prin prețuri mai mici, ceea ce ar şi trebui să facă atâta timp cât piețele sunt competitive.

Impact asupra locurilor de muncă

Dar ce impact ar putea avea schimbările tehnologice tot mai rapide asupra locurilor de muncă?

"Este de așteptat ca tehnologia care completează mâna de lucru să aibă mai puține efecte adverse asupra locurilor de muncă decât tehnologia care o dislocă. În multe sectoare de servicii pentru consumatori, de exemplu, în cele în care contactul uman este esențial, există mai puțin interes ca roboții să înlocuiască oamenii - cel puțin pentru moment ", a declarat Ionuţ Sas, Partener, Consultanţă Fiscală, membru al grupului de servicii pentru sectorul Tehnologiei, Media şi Telecomunicaţiilor, PwC România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel