Atacul Libiei i-a costat pe americani peste 100 de milioane de dolari numai în prima zi. În total, se estimează o „investiție” de peste un miliard
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
atac libia
atac libia

Prima zi de atacuri lansate de SUA împotriva Libiei, în cadrul operaţiunii internaţionale vizând crearea unei zone de interdicţie aeriană, a costat peste 100 de milioane de dolari, dar până la urmă contribuţia Statelor Unite la 'Zorii Odiseei' ar putea trece de un miliard.

Decizia preşedintelui Barack Obama de a lua parte la atacurile împotriva apărării antiaeriene a guvernului de la Tripoli condus de colonelul Muammar Gaddafi i-a costat deja pe contribuabilii americani 'mult peste 100 de milioane de dolari', având în vedere doar rachetele folosite, informează Mediafax. În prima zi a atacurilor, trupele conduse de SUA au lansat în total de 112 rachete Tomahawk, care costă fiecare între un milion şi 1.5 milioane de dolari - ceea ce înseamnă cel puţin între 112 şi 168 milioane de dolari pentru prima zi a operaţiunii.

Centrul pentru evaluări strategice şi bugetare a estimat într-un raport citat de National Journal că, în total, costurile 'etapelor iniţiale' ale atacului forţelor coaliţiei ar putea oscila între 400 şi 800 milioane de dolari. Todd Harrison, expert al Centrului de evaluări, a apreciat de asemenea că, pentru SUA, costul operaţiunii va depăşi 1 miliard de dolari, 'indiferent cât de bine merg lucrurile'. În acelaşi timp, publicaţia a calculat că monitorizarea zonei de excludere odată impusă ar costa între 30 şi 100 de milioane de dolari pe săptămână.

Senatorul american Richard Lugar, republicanul cu cel mai înalt rang în Comisia pentru relaţii externe a camerei superioare a Congresului, a remarcat într-o emisiune difuzată de postul TV CBS că legislativul SUA trebuie să fie consultat în legătură cu acest nou război, 'care va fi o operaţiune extrem de costisitoare, chiar şi într-o formă limitată'.

Pentagonul, în ce-l priveşte, face presiuni asupra Congresului pentru ca acesta să adopte în forma definitivă bugetul pentru anul fiscal 2011, pentru care a solicitat 708 miliarde de dolari, sumă care cuprinde 160 de milioane pentru războaiele din Irak şi Afganistan.

Citeşte şi:

Roma cere implicarea NATO în Libia. Medvedev propune ca Rusia să medieze conflictul. Vezi cum se implică România

Coaliţia internaţională nu ştie unde se află Gaddafi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel