Data publicării:

Atacul Iranului asupra Israelului a crescut imediat prețul petrolului. Cel mai mare pericol

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
A crescut prețul petrolului, în urma rachetelor lansate de Iran asupra Israelului.

CITEȘTE ȘI: Imaginile serii: Cum arată cerul din Tel Aviv plin de rachete - Video în articol

Prețul petrolului a crescut cu aproximativ 3% marți, după ce Iranul a lansat o salvă de rachete balistice asupra Israelului, ca represalii pentru campania Israelului împotriva grupării Hezbollah din Liban.

Contractele Brent LCOc1 au crescut cu 1,86 dolari, sau 2,6%, pentru a se stabili la 73,56 dolari pe baril, în timp ce țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) CLc1 a crescut cu 1,66 dolari, sau 2,4%, pentru a se stabili la 69,83 dolari. În prima parte a zilei, ambele indicii de referință pentru țiței au crescut cu peste 5%.

Alarmele au sunat în tot Israelul, iar exploziile au putut fi auzite în Ierusalim și în valea Râului Iordan, după ce israelienii s-au îngrămădit în adăposturi.

Clay Seigle, un strateg independent de risc politic, a declarat că Israelul „nu va ezita să își extindă ofensiva militară pentru a lovi direct Iranul. Iar activele petroliere ale Iranului sunt foarte probabil pe lista de ținte”.

Un atac israelian asupra instalațiilor iraniene de producție sau export de petrol ar putea provoca o perturbare materială, potențial mai mare de un milion de barili pe zi, a declarat Seigle.

Între timp, în Marea Roșie, o altă grupare susținută de Iran, rebelii Houthi din Yemen, a revendicat atacul asupra cel puțin uneia dintre cele două nave avariate în largul portului Hodeidah. Din noiembrie anul trecut rebelii Houthi au lansat atacuri asupra navelor internaționale din apropierea Yemenului, în semn de solidaritate cu palestinienii în războiul dintre Israel și Hamas din Fâșia Gaza.

„În cazul unei escaladări, agenții Iranului, rebelii Houthi și paramilitarii irakieni, ar putea lansa atacuri asupra producătorilor de petrol din Orientul Mijlociu, și anume Arabia Saudită”, a declarat Tamas Varga, analist la PVM, o firmă de brokeraj și consultanță care face parte din TP ICAP.

„Există acum o temere reală că aprovizionarea cu petrol va fi afectată și se anticipează o tranzacționare agitată și volatilă până când situația va deveni clară”, a adăugat Varga.

Reuniune pentru analiza pieței

Înainte de vestea că Iranul plănuia un atac cu rachete, piața petrolului se tranzacționa aproape de minimul ultimelor două săptămâni deoarece perspectivele de creștere a ofertei și de creștere slabă a cererii globale au depășit temerile privind escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu și impactul acestuia asupra exporturilor de țiței din regiune.

VEZI ȘI: Atentat la Tel Aviv. 10 morți și 20 de răniți

Un grup de miniștri din cadrul grupului de producători OPEC+ se va reuni pe 2 octombrie pentru a analiza piața, fără a se aștepta schimbări de politică. Începând din decembrie, grupul OPEC+, care cuprinde Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliați precum Rusia, este programat să crească producția cu 180000 bpd (n.r. barili pe zi) în fiecare lună.

În plus, posibilitatea ca producția de petrol a Libiei să se redreseze a influențat, de asemenea, piața la începutul zilei de marți. Parlamentul din estul Libiei a fost de acord luni să aprobe numirea unui nou guvernator al băncii centrale, ceea ce ar putea contribui la încheierea unei crize care a redus producția de petrol a țării.

Iranul și Libia sunt ambele membre ale OPEC. Iranul, care funcționează sub sancțiunile SUA, a produs aproximativ 4 milioane de barili pe zi de combustibil în 2023, în timp ce Libia a produs aproximativ 1,3 milioane barili pe zi anul trecut, potrivit datelor Administrației americane pentru Informații Energetice (EIA).

Datele săptămânale privind depozitele de petrol din SUA sunt așteptate de grupul comercial American Petroleum Institute în cursul zilei de marți și de EIA miercuri.

Analiștii au estimat că firmele energetice americane au scos din depozite aproximativ 1,3 milioane de barili de țiței în cursul săptămânii încheiate pe 27 septembrie.

Dacă este corectă estimarea, aceasta ar fi a treia retragere consecutivă și se compară cu o retragere de 2,2 milioane de barili în cursul aceleiași săptămâni a anului trecut și cu o creștere medie de 400000 de barili în ultimii cinci ani (2019-2023), conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel