Data publicării:

Atacul ciorilor în București. Veterinarul Ovidiu Roșu: De ce este bine ca oamenii să aibă o cutie de carton în caz de urgență

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Medicul veterinar Ovidiu Roșu a fost invitatul emisiunii DC Anima, unde a discutat cu gazda Tim-Tudor Ionescu. Cei doi au în comun pasiunea pentru animale, iar de această dată subiectul abordat de ei este  „Ce să facem și să nu facem cu puii de pasăre pe care îi vedem?”.

Sezonul puilor a început de la mijlocul lunii aprilie. Pentru un oraș precum București, Capitala reprezintă casa multor animale sălbatice, de la vulpi, bufnițe, arici și până la căprioare.

Multe persoane ajută animalele sau păsările la ananghie, însă de multe ori, oamenii pot greși neintenționat, motiv pentru care medicul veterinar Ovidiu Roșu explică ce ar trebui să facem și să nu facem în cazul speciilor de păsări abia născute.


„Primul lucru este să stăm să observăm. Facem un pas în spate să vedem ce se întâmplă cu animalul respectiv, dacă este apatic, dacă încearcă să zboare și nu reușește, dacă planează prost și cade la loc.

Trebuie să le aflăm tot felul de informații pe care să le prezentăm unui specialist și să cerem niște soluții pentru situația respectivă. Deja a început sezonul puilor”, spune Ovidiu Roșu, pentru DC Anima.

Youtube video image

Specialistul mai transmite că cel mai potrivit instrument prin care putem duce animalele găsite la centre veterinare este o cutie de carton, dacă nu deținem cuști specializate. Dar, cu toate acestea, înainte de a merge la specialist, trebuie să ne asigurăm că am furnizat informații minime acestuia prin telefon.


„În acest moment cred că cel mai important e să avem cutia de carton cu noi și să cerem informații de la un centru veterinar. Dacă e cazul, îl ducem la un centru de specialitate. De multe ori, poate nu e nevoie de intervenție. Trebuie să vedem exact.

De exemplu, cazul ciorilor, care sunt destul de prezente în București. Sunt foarte teritoriale și protective asupra puilor. Au fost câteva cazuri în parcuri unde ni s-a cerut intervenția imediată pentru că ciorile atacau oamenii. Îi atacau pentru că protejau ceva, era puiul de cioară pe jos și încerca să învețe să zboare, iar părinții îi ajutau să învețe acest proces.


De obicei, aceste probleme se rezolvă în câteva zile. În multe din cazurile noastre, puii de pasăre au fracturi, și atunci puiul trebuie să ajungă la un centru de specialitate”, a precizat Ovidiu Roșu, pentru DC Anima.


Ce descurajăm 

 

Specialistul transmite că unele specii de păsări sunt foarte pretențioase în dieta lor, iar una dintre cele mai mari greșeli este ca oamenii să forțeze pasărea să mănânce hrană diferită.


„Am văzut ca e extrem de nefastă și toxică încercarea oamenilor care pentru prima oară au văzut în viața lor o specie foarte specializată în hrana lor și încearcă să îi îngrijească la ei acasă. Recomandăm să li se dea cel mult câteva picături de apă pentru a se hidrata”, a punctat medicul veterinar Ovidiu Roșu, pentru DC Anima.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel