Atacatorul din Paris, inculpat şi încarcerat. A ucis trei cetăţeni kurzi pe 23 decembrie
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Donald Tong, Pexels
Fotografie de la Donald Tong, Pexels
Presupusul atacator care a ucis trei kurzi vineri, la Paris, a fost inculpat şi închis luni, în timp ce ambasadorul Franţei la Ankara a fost convocat pentru "propagandă anti-Turcia", relatează AFP.

Suspectul, un fost mecanic de tren în vârsta de 69 de ani, care a recunoscut "ura patologică faţă de străini", a fost inculpat pentru omor şi tentativă de omor pe motive de rasă, etnie, naţiune sau religie precum şi pentru achiziţionarea şi deţinerea neautorizată de arme, potrivit unei surse judiciare.

Vineri, bărbatul a deschis focul în mai multe rânduri în faţa unui centru cultural kurd situat într-o zonă comercială aglomerată, populară în rândul comunităţii kurde din centrul Parisului, ucigând trei persoane, doi bărbaţi şi o femeie. Trei bărbaţi au fost răniţi, unul grav, potrivit ultimului bilanţ, scrie Agerpres.

Ambasadorul Franţei în Turcia, convocat la MAE 

Ambasadorul Franţei în Turcia a fost convocat luni la Ministerul de Externe turc, în timp ce Ankara protestează împotriva a ceea ce se percepe ca fiind "propaganda anti-Turcia" în Franţa de la uciderea a trei kurzi la Paris, potrivit unei surse diplomatice turce, relatează AFP.

"Ne-am exprimat nemulţumirea faţă de propaganda lansată împotriva ţării noastre de cercurile PKK", Partidul Muncitorilor din Kurdistan, a indicat sursa citată, anunţând convocarea ambasadorului Hervé Magro.

Ankara critică în special Parisul pentru că a permis unor susţinători ai PKK să manifesteze pe străzile Parisului, unele dintre pancartele purtate evocând legături dintre Turcia şi atacatorul francez.

Consilierul special al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin, a condamnat duminică violenţele de la Paris după uciderea a trei kurzi şi a învinuit pentru acestea PKK.

După uciderea a trei kurzi, vineri, la Paris, manifestaţiile în semn de omagiu adus victimelor au fost marcate de violenţe. Presupusul autor al crimelor, un pensionar francez, a declarat că a acţionat din rasism.

În timpul demonstraţiilor, s-au scandat sloganuri precum "Trăiască rezistenţa poporului kurd". PKK este o organizaţie considerată teroristă de către Ankara şi Uniunea Europeană (UE). 

Atacatorul a vrut să ucidă străini 

Pensionarul francez care a recunoscut că a ucis trei kurzi, vineri, la Paris, a mers mai întâi într-o suburbie din apropiere, cu o populaţie mare de imigranţi, "pentru a ucide străini", faţă de care a mărturisit că simte o "ura patologică", a anunţat duminică parchetul, informează AFP.

"În cele din urmă a renunţat să treacă la fapte, având în vedere că nu erau prea mulţi oameni în zonă şi din cauza îmbrăcăminţii care îl împiedica să-şi reîncarce arma cu uşurinţă", a anunţat procuroarea Parisului, Laure Beccuau.

Aflat în arest, bărbatul de 69 de ani a recunoscut că simte o "ura faţă de străini care a devenit de-a dreptul patologică", a adăugat ea, citată într-un comunicat de presă.

Suspectul, care a fost dus la un centru de psihiatrie aparţinând prefecturii poliţiei, s-a descris drept "depresiv" şi "sinucigaş", declarând că "şi-a dorit întotdeauna să ucidă migranţi, străini" după ce i-a fost spartă locuinţa, în 2016, eveniment pe care el îl consideră drept "declanşatorul" urii sale faţă de străini, a spus procuroarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel