ATAC TERORIST în FRANȚA, la CHARLIE HEBDO. Manifestații la New York, Washington și Montreal
ATAC TERORIST în FRANȚA, la CHARLIE HEBDO. Câteva sute de persoane s-au reunit miercuri la New York, Washington și Montreal pentru a denunța atentatul împotriva săptămânalului francez Charlie Hebdo și a apăra libertatea presei.
La Washington, printre cei 300 de manifestanți se afla Christine Lagarde, directoarea FMI, venită pentru a-și exprima ”solidaritatea cu compatrioții ei și simpatia sa pentru victime”, informează Agerpres.
”Suntem toți încă în stare de șoc”, a declarat ea, evocând acești ”caricaturiști care ne-au însoțit viața cotidiană în atâția ani. Eu am fost caricaturizată de Cabu și am surâs la vremea respectivă”.
Acest atentat comis în centrul Parisului ”repune în cauză libertatea de exprimare”, a adăugat ea.
CITEȘTE ȘI: ATAC CHARLIE HEBDO Zi de doliu naţional, astăzi, în Franţa. "Toţi cetăţenii noştri trebuie să poată să se alăture acestui omagiu"
Manifestația în fața Newseum, muzeu consacrat presei în capitala americană, a fost organizată de un francez expatriat, Olivier Roumy, care ”a trăit atentatele din 11 Septembrie în SUA, așa cum astăzi trăim un 11 Septembrie francez”, a declarat el pentru AFP.
Înainte ca numele victimelor să fie citite, Nihad Awad, director executiv al Consiliului relațiilor americano-islamice, a afirmat că evrei, creștini și musulmani 'sunt uniți toți împotriva tiraniei'.
La New York, în pofida unei temperaturi de minus 20 de grade Celsius, mai multe sute de persoane, în mare majoritate francezi, au cântat Marseillaise, scandând apoi 'Charlie, Charlie' în Union Square.
Ambasadorul Franței la ONU, Francois Delattre, și consulul Franței la New York, Bertrand Lortholary, erau prezenți.
CITEȘTE ȘI: Combatant al Statului Islamic salută atacul terorist din Paris. "Leii Islamului l-au răzbunat pe Profet"
”Cum să nu plângi ?”, a declarat printre lacrimi Pacale Padiou, o franțuzoaică venită împreună cu fiul său de 16 ani și cu soțul ei. 'Nu mai avem dreptul să ne exprimăm ? Trebuie să fim uciși pentru asta ?'
”Eu sunt jurnalistă, sunt generația Charlie, noi toți suntem Charlie”, a explicat Mylene Masse (28 de ani), bulversată. ”Este înspăimântător. Dar nu au reușit. Au ridicat toată Franța în picioare”.
”Nu credeam că într-o lună voi manifesta pentru viața negrilor (după cazul Garner, la New York) și acum pentru Charlie”, a comentat la rândul său Caroline Meziere, care lucrează în finanțe. ”Chiar dacă suntem departe, rămânem francezi, suntem mândri de Charlie”.
CITEȘTE ȘI: Jurnalistă româncă din Franța. Miza politică după atacul terorist asupra redacției Charlie Hebdo
În Canada, la Montreal, Quebec și Winnipeg, sute de persoane și-au exprimat de asemenea solidaritatea cu victimele.
Drapelele au fost coborâte în bernă pe mai multe edificii publice, precum primăria din Montreal și Adunarea națională din Quebec.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News