ATAC prin OTRĂVIRE la o universitate din Germania. Şapte oameni au ajuns la spital după ce au băut ceai și cafea
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
ATAC prin OTRĂVIRE la o universitate din Germania. Şapte oameni au ajuns la spital după ce au băut ceai și cafea / Foto: Pixabay
ATAC prin OTRĂVIRE la o universitate din Germania. Şapte oameni au ajuns la spital după ce au băut ceai și cafea / Foto: Pixabay
Sunt suspiciuni de atac prin otrăvire la o universitate din Germania. Şapte persoane sunt spitalizate.

Cel puţin şapte persoane au prezentat simptome de toxiinfecţie alimentară după ce au consumat băuturi non-alcoolice în cantina unei universităţi din Germania, iar autorităţile suspectează că este vorba despre un atac, transmite Mediafax.

Şapte persoane, studenţi şi profesori, sunt spitalizate după ce au consumat luni ceai şi cafea în cantina Universităţii Tehnice din Darmstadt. Un student în vârstă de 30 de ani este în stare critică. Pacienţii au simptome de toxiinfecţie alimentară şi prezintă pete de culoare pe braţe şi picioare, conform publicaţiei Bild şi site-ului T-Online.de.

Ce substanță a fost identificată în ceai și cafea

Parchetul din landul Hesse a lansat o investigaţie pentru tentativă de omor, suspectând că este vorba de un act deliberat. Autorităţile germane încearcă să afle motivul atacului.

"A fost depistată o substanţă care poate provoca probleme grave de sănătate şi care poate fi chiar letală", a declarat marţi procurorul Robert Hartmann.

Un oficial din cadrul Comisiei de investigaţie a afirmat că există dovezi că este vorba de un atac.

"Suntem siguri că este vorba de un atac, nu de un accident. Am depistat elemente care exclud posibilitatea unui incident involuntar", a afirmat o sursă din cadrul Comisiei de anchetă, sub protecţia anonimatului. Autorităţile au refuzat să dezvăluie ce substanţă a fost depistată.

Au fost depistate lapte otrăvit și apă otrăvită

Manfred Efigner, rectorul Universităţii Tehnice din Darmstadt, s-a declarat "şocat" de incident.

"Poliţia a depistat lapte otrăvit şi apă otrăvită, care erau stocate în bucătăriile cantinei. Au fost luate măsuri de siguranţă, în coordonare cu poliţia", a afirmat Manfred Efigner.

Ce este Noviciok, substanța cu care a fost otrăvit opozantul rus Alexei Navalnîi

În septembrie 2020, specialiștii din Germania spuneau că au dovezi clare potrivit cărora opozantul rus Alexei Navalnîi ar fi fost otrăvit cu un agent neurotoxic din categoria Noviciok (Novichok).

Noviciok (Novichok), în traducere din rusă însemnând „nou-venit” sau „începător", este de fapt o clasă de agenți neurotoxici dezvoltată de cercetătorii ruși în anii ’70 și ’80. Sunt, practic, niște organofosfați armați.  

Agenții Novichok sunt considerați mai puternici decât gazul VX (gazul cunoscut și sub numele Nerve Agent). În mod particular, însă, se crede că acești agenți atacă și neuronii din sistemul nervos periferic. Tratamentul întârziat sau expunerea masivă pot provoca, prin urmare, o neuropatie debilitantă. Mai multe informații despre cazul Navalnîi, găsești AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel