Atac în Etiopia. Peste 100 de oameni au fost uciși: Suntem omorâți ca găinile
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Peste 100 de persoane din grupul etnic Amhara au fost ucise în Etiopia.

Peste 100 de persoane, majoritatea din grupul etnic Amhara, au fost ucise într-un atac în regiunea Oromia din Etiopia, potrivit martorilor, care au acuzat Armata de Eliberare Oromo (OLA) pentru unul dintre cele mai mortale atacuri din memoria recentă.

Cu toate acestea, alți doi martori au spus că peste 200 de persoane au fost ucise. Guvernul regional din Oromia a confirmat atacul, dar nu a oferit detalii despre numărul victimelor. Guvernul central din Addis Abeba nu a putut fi contactat pentru comentarii.

„Am numărat 230 de cadavre. Mă tem că acesta este cel mai mortal atac împotriva civililor pe care l-am văzut în viața noastră”, a declarat Abdul-Seid Tahir, rezident al județului Gimbi, agenției de presă Associated Press, după ce abia a scăpat de atacul de sâmbătă.

„Îi îngropăm în gropi comune și încă adunăm cadavre. Unitățile armatei federale au sosit acum, dar ne temem că atacurile ar putea continua dacă vor pleca”, a adăugat el.

Oamenii sunt „omorâți ca găinile”

Un alt martor, care și-a dat doar prenumele, Shambel, din cauza temerilor pentru siguranța lui, a spus că cei din comunitatea locală Amhara caută acum cu disperare să fie mutată în altă parte „înainte să aibă loc o nouă rundă de crime în masă”.

El a spus că etnicii Amhara care s-au stabilit în zonă în urmă cu aproximativ 30 de ani în cadrul programelor de relocare sunt acum „omorâți ca găinile”.

„Întreaga mea familie este ucisă. Nimeni nu a fost cruțat”, a declarat martorul Abdu Hassen, care locuiește în apropiere, prin telefon agenției de presă DPA.

„Am auzit că aproximativ 300 de cadavre au fost recuperate până acum. Dar colectarea cadavrelor nu a început în două sate, așa că ar putea fi mult mai mare.”, a mai spsu el.

Anterior, premierul Abiy Ahmed a condamnat ceea ce el a descris drept „acte oribile” în Oromiya, fără a oferi detalii.

„Atacuri împotriva civililor nevinovați și distrugerea mijloacelor de trai de către forțele ilegale și neregulate sunt inacceptabile”, a spus el pe Twitter.

Atacul vine în timp ce conflictele etnice amenință să scindeze a doua țară ca populație din Africa. Luptele care au izbucnit în 2020 în regiunea Tigray de nord s-au răspândit în regiunile învecinate Afar și Amhara, anul trecut, conform AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel