Data publicării:

Atac de cord: Noul dispozitiv purtat la încheietura mâinii oferă un diagnostic în doar 5 minute

Autor: Elena Didila | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Fotografie de la Pixabay/ Pexels
Fotografie de la Pixabay/ Pexels

Datorită unui senzor care măsoară cantitatea de troponină din sânge, acest nou dispozitiv este capabil să detecteze 90% din atacurile de cord cu 5 minute înainte de a se produce.

Alegeri prezidentiale 2024

Durerea acută și bruscă în piept reprezintă prima cauză a accesului în camera de urgență (9 persoane din 100) în lumea occidentală. Evaluarea simptomelor este deseori dificilă. De obicei, procesul de diagnostic începe cu un istoric, urmat de o electrocardiogramă. La aproximativ 50% dintre pacienți, electrocardiograma (sau EKG) poate arăta modificări ale ritmului cardiac asociate cu un atac de cord.

Restul de 50% nu prezintă un ritm alterat și necesită investigații suplimentare, inclusiv analize de sânge specifice, cum ar fi testul de troponină cardiacă. Aceasta din urmă este considerată una dintre cele mai importante metode de depistare a prezenței infarctului miocardic și a leziunilor ischemice.

Un grup de oameni de știință indieni și americani au dezvoltat un dispozitiv pentru încheietura mâinii care ar putea revoluționa tratamentul atacurilor de cord prin accelerarea timpilor de diagnosticare fără a fi nevoie de prelevare de sânge (metoda actuală), potrivit Today.

Rezultatele experimentului, publicate și în European Heart Journal – Digital Health, au arătat că acest dispozitiv poate detecta 90% din atacurile de cord în cinci minute. Această nouă tehnologie aduce o contribuție vitală la medicina de urgență.

Cum funcționează dispozitivul de la încheietura mâinii care măsoară troponina

În cazul clasic al testării troponinei, pentru a depista atacul de cord, se prevede prelevarea de sânge. Nu numai atât, este nevoie de aproximativ o oră pentru a obține rezultatele testului de la laborator.

Noul dispozitiv este capabil însă să măsoare nivelul de troponină fără prelevare de sânge folosind raze infraroșii care trec prin straturile pielii pentru a detecta troponina din sânge.

Dispozitivul detectează 90% din atacurile de cord în 5 minute

Studiul efectuat pe 238 de pacienți internați cu dureri toracice a arătat că acest dispozitiv poate detecta 90% din atacurile de cord în cinci minute. Prin urmare, cu noul dispozitiv de încheietura mâinii, va fi posibilă accelerarea diagnosticului de infarct și restabilirea fluxului sanguin corect către inimă cât mai curând posibil la pacienți. 

Dar s-ar putea să nu fie doar pacienții cu atac de cord care beneficiază de acest dispozitiv. Potrivit dezvoltatorilor, tehnologia ar putea fi utilizată și pentru alte teste pentru detectarea cheagurilor de sânge, a sarcinii extrauterine sau a sepsisului și ar putea fi un colac de salvare pentru toți acei oameni cu fobie severă a acului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel