Atac cibernetic de amploare asupra unor porturi din Germania, Olanda și Belgia. Au fost vizate terminalele petroliere
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Atac cibernetic de amploare asupra unor porturi din Germania, Olanda și Belgia. Au fost vizate terminalele petroliere   /  Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Atac cibernetic de amploare asupra unor porturi din Germania, Olanda și Belgia. Au fost vizate terminalele petroliere / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Mai multe instalații petroliere portuare din Germania, Olanda și Belgia au fost vizate de un atac cibernetic masiv.

Un amplu atac cibernetic a vizat instalații petroliere portuare în cel puțin trei țări europene. Este vorba despre Germania, Olanda şi Belgia. Parchetul din Anvers a deschis deja o anchetă în legătură cu acest incident. 

Potrivit unui broker specializat din Rotterdam (Olanda), atacul informatic a vizat terminale petroliere, ceea ce perturbă livrările energetice din mai multe mari porturi.

Europol a anunţat la rândul său că şi-a oferit ajutorul autorităţilor germane cu privire la atacul cibernetic. Acesta ar fi vizat instalaţii din portul Hamburg.

Potrivit cotidianului belgian De Morgen, cel puţin şase terminale petroliere au fost vizate în Olanda şi în Belgia în ultimele 24 de ore.

Conform aceleiaşi surse, atacul cibernetic a vizat în special instalaţiile operatorilor Evos (la Terneuzen, în Olanda), Oitlanking şi Sea-Tank, filială a grupului SEA-invest cu sediul în Ghent (nord-vestul Belgiei).

În Belgia, porturile din Ghent şi Anvers au suferit perturbări în activităţile lor, ceea ce a determinat justiţia belgiană să declanşeze o anchetă. „Pot confirma” deschiderea anchetei, a spus Kristof Aerts, purtătorul de cuvânt al Parchetului de la Anvers, contactat de AFP.

Un responsabil al firmei de brokeraj Riverlake din Rotterdam (primul port de mărfuri din Europa, devansând Anvers şi Hamburg) a vorbit despre o piratare de softuri ce împiedică descărcarea barjelor petroliere.

„A avut loc un atac cibernetic la mai multe terminale, dintre care unele au fost perturbate. Softul lor a fost piratat şi ei nu pot să descarce barjele. Pe scurt, sistemul operaţional este în pană”, a declarat acest broker, Jelle Vreeman.

În Belgia, Parchetul din Anvers a încredinţat ancheta unei celule a poliţiei federale specializată în criminalitate cibernetică, scrie Publika.

Val de peste 100.000 de SMS-uri cu linkuri infectate. Hackerii s-au axat pe victime din România

Cercetătorii în securitate informatică de la Bitdefender au interceptat un val de cel puțin 100.000 de mesaje SMS, parte dintr-o campanie globală de răspândire a amenințării informatice Flubot care urmărește infectarea dispozitivelor cu sistem de operare Android, conform Mediafax.

Cei din spatele amenințării informatice schimbă din mers țările vizate și modifică tacticile continuu pentru a-i convinge pe utilizatori să acceseze linkurile infectate, precizează compania de securitate într-un comunicat (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel