Atac armat la Crocus City Hall, lângă Moscova, urmat de explozii, REVENDICAT de ISIS - VIDEO. Bilanțul victimelor a fost reactualizat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Captură video Twitter
Foto: Captură video Twitter
Un atac armat a avut loc în timpul unui concert din Moscova.

UPDATE - 150 de oameni au murit la Moscova în urma atacului Statului Islamic

Atacul armat a fost revendicat de ISIS, transmite REUTERS. 

Statul Islamic își revendică responsabilitatea pentru atacul asupra sălii de concerte de lângă Moscova. Anunțul a fost făcut pe canalul Telegram al grupului.

---- 

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat acest incident armat: "Arată ca un atac terorist, fără doar și poate. În același timp, ținând seama de faptul că statul rus e un stat oligarhic mafiot, poate fi și o răfuială între bandele rivale pentru că nu s-a plătit bonul, nu s-a plătit taxa de protecție. Deci asta poate fi, dar în pricipal, la cum se desfășoară lucrurile acolo, pare un atac terorist în toată regula. Acum să vedem cine este teroristul. În orice caz nu cred sub niciun motiv că este o acțiune militară deoarece nimeni nu ar accepta ca o acțiune militară să se desfășoare împotriva civililor, mă refer la o acțiune militară ucraineană.

Cred că cu asta ne confruntăm. În Federația Rusă au mai fost atacuri teroriste, dacă vă aduceți aminte, cecene, cu anii în urmă, unele dintre ele extrem de sângeroase. A fost și teatrul acela din Moscova cu ani în urmă, cred că sunt aproape 20 de ani, au mai fost și în niște mijloace de transport în comun aruncate în aer, au fost și două avioane odată aruncate în aer, deci au mai existat teroriști ceceni la vremea respectivă care au atacat civili. Acolo vorbim de civili, deci nu este o acțiune militară ucraineană. Acțiunea Militară ucraineană este împotriva rafinăriilor, împotriva obiectivelor militare"

UPDATE 34:

'Peste 60' de persoane au fost ucise vineri în atacul comis de indivizi înarmaţi la un concert desfăşurat la sala Crocus City Hall de lângă Moscova, a anunţat sâmbătă Comisia de anchetă, citată de agenţiile ruse de presă, scrie AFP. 'Sunt în curs de examinare corpurile persoanelor decedate. S-a stabilit provizoriu că atacul terorist a făcut peste 60 de morţi. Din păcate, numărul victimelor ar putea creşte', a indicat Comitetul de anchetă. Un precedent bilanţ dat de raport anterior dat de serviciile de securitate ruse (FSB) anunţase 40 de morţi, potrivit Agerpres.

UPDATE 33:

Dintre cei internați, nouă persoane sunt în stare extrem de gravă, a precizat Ministerul Sănătății din Rusia. Lista ministerului include 145 de victime. 

Un copil a fost internat cu o împușcătură după atacul terorist, transmite postul de televiziune Rossiya 24.

UPDATE 32

Un autoturism Renault alb cu numere de înmatriculare în regiunea Tver este căutat sub suspiciunea de implicare în atacul terorist, transmite Baza. Numerele autoturismului sunt cel mai probabil false.

UPDATE 31

Rospotrebnadzor a publicat recomandări în legătură cu incendiul de la Crocus cu privire la modul în care oamenii pot evita otrăvirea cu fum.

Departamentul îi sfătuiește pe locuitorii din regiune să iasă cât mai puțin afară, să nu facă sport, pentru a nu inhala fum, și să astupe crăpăturile dintre uși și ferestre cu niște cârpe umede. Persoanele cu boli pulmonare cronice trebuie să-și monitorizeze în mod deosebit starea; de asemenea, este important să nu îi lase pe copiii singuri, amintește Rospotrebnadzor.

UPDATE 30:

Forțele de securitate au început să împingă oamenii departe de sala de concert Crocus după atac. Oamenii sunt forțați să se deplaseze către centrul comercial Vegas „din motive de siguranță”, relatează un corespondent RTVI.

Mai multe instituții de presă ai căror jurnaliști lucrează la locul atacului scriu că forțele de securitate reacționează foarte dur cu presă. Acest lucru este dovedit de videoclipurile de la locul evenimentelor. Acestea arată forțele de securitate strigând la jurnalişti, împingându-i și cerându-le să se îndepărteze mai mult de locul atacului.

Un alt videoclip similar a fost publicat de aliatul lui Alexei Navalny, Ivan Zhdanov. Înregistrarea arată cum jurnaliştii se îndepărtează de locul evenimentelor, iar forţele de securitate reţin un bărbat necunoscut.

UPDATE 29:

Printre cei răniți în atac se numără și copiii , a informat vineri agenția de știri RIA, deținută de stat, transmite Reuters.

UPDATE 28:

De spaimă, autoirtățile din Rusia evacuează și alte centre comerciale. La Sankt Petersburg, oamenii au fost scoși din centrele comerciale Galeria și Nevsky, iar la Moscova, centrul comercial Vegas a fost evacuat, scrie The Bell. Komsomolskaya Pravda relatează că oaspeții Hotelului Aquarium, situat lângă Crocus, au fost și ei evacuați.

UPDATE 27:

Garda Națională Rusă raportează că forțele sale speciale „căută criminalii la locul atacului terorist și evacuează cetățenii din clădire”. Departamentul Principal de Investigații al Comitetului de Investigații al Rusiei a deschis un dosar penal în temeiul art. 205 din Codul penal al Federației Ruse (act terorist).

„Condoleanțe sincere familiilor și prietenilor victimelor”, adaugă Garda Națională Rusă, potrivit BBC Rusia.

Din acest mesaj putem concluziona că autoritățile ruse nu i-au reținut încă pe atacatorii care au deschis focul în sala de concert și că nu toți spectatorii au fost scoși din clădire.

UPDATE 26:

Potrivit Interfax, pompierii au oprit răspândirea incendiului. Înainte de aceasta, s-a raportat că acoperișul clădirii în flăcări a început să se prăbușească.

La stingerea incendiului sunt implicate 320 de persoane și peste 130 de echipaje. Trei elicoptere au aruncat apă asupra clădirii, a anunțat Ministerul rus pentru Situații de Urgență.

UPDATE 25:

TASS raportează o prăbușire parțială a acoperișului sălii de concerte Crocus. Incendiul a izbucnit în urmă cu mai bine de două ore.

UPDATE 24:

Mihail Podolyak, consilierul președintelui Ucrainei, spune că Kievul nu este în niciun caz implicat în acest atac.

„Referitor la evenimentele din Crocus City din regiunea Moscovei, unde tocmai au avut loc anumite evenimente, anumite împușcături, anumite acțiuni teroriste ale unor persoane neidentificate... să lămurim clar: Ucraina nu are absolut nimic de-a face cu aceste evenimente”, a spus el.

UPDATE 23:

În Rusia, există întreruperi în activitatea rețelelor sociale. Potrivit Meduza, acest lucru s-ar întâmpla din cauza faptului că foarte mulți oamenii intră să vadă filmări și informații de la fața locului, distribuind masiv postările.

UPDATE 22:

Reprezentantul Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova a spus că "întreaga comunitate mondială este obligată să condamne această crimă odioasă"

Ea a comentat, de asemenea, cuvintele reprezentanților SUA că Ucraina nu a fost implicată în cele întâmplate. "Casa Albă nu are dreptul să acorde indulgențe nimănui", a spus Zaharova.

Vicepreședintele Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev, a spus pe canalul său Telegram că forța trebuie contracarată cu forța.

„Dacă se stabilește că aceștia sunt teroriști ai regimului de la Kiev, este imposibil să-i tratăm diferit. Toți trebuie găsiți și distruși fără milă ca teroriști, inclusiv oficialii statului care au comis o asemenea atrocitate”, a scris el.

UPDATE 21: 

Președintele rus Vladimir Putin primește în mod regulat actualizări despre ce se întâmplă la Crocus City Hall, de lângă Moscova, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a dat toate instrucțiunile necesare în legătură cu incidentul, a spus Peskov, citează Reuters. 

UPDATE 20:

Adrian Ursu a citat la Antena 3 o cifră pe care a descris-o drept ”înspăimântătoare”: 6200 de persoane ar fi fost în clădire la momentul atacului.

UPDATE 19: 

Ucraina neagă implicarea. Anterior, Casa Albă a anunțat că nu are informații cum că a fi fost implicat Kiev-ul. MAE rus cere SUA să ofere toate informațiile pe care le are pe marginea acestui atac. 

”Casa Albă a declarat că nu vede niciun semn că Ucraina sau ucrainenii sunt implicaţi în atacul terorist de la Moscova”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova.

”Pe ce se bazează oficialii de la Washington, în mijlocul unei tragedii, pentru a trage vreo concluzie cu privire la nevinovăţia cuiva?” a continuat Zaharova.

Ea a spus că, dacă Washingtonul are informaţii, ar trebui să le împărtăşească şi că, dacă Washingtonul nu are informaţii, nu ar trebui să vorbească în acest mod.

Casa Albă ”nu are niciun indiciu în acest stadiu că Ucraina sau ucraineni ar fi implicaţ” în atac. ”Nu vă sfătuiesc, în acest stadiu iniţial, să faceţi vreo legătură cu Ucraina”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale al SUA.

UPDATE 18: 

Ar fi fost în jur de 20 de atacatori, conform martorilor oculari. 

UPDATE 17: 

Un bărbat a fost reținut. 

UPDATE 16:

Un videoclip de pe canalul  de Telegram „112” devine viral pe rețelele de socializare, arătând intrarea în Crocus. Cel puțin șapte cadavre pot fi văzute în interiorul și în fața clădirii. Mai devreme, în mass-media a apărut un videoclip dintr-un unghi diferit  care arată arme care împușcă în oamenii care se află chiar la ușile din față.

Nu este clar câte persoane se aflau în clădire când a început atacul. Dar, după cum a menționat The Bell, un total de 6.200 de spectatori ar fi putut fi înăuntru. Potrivit site-ului RedKassa, toate biletele pentru concert au fost vândute, scrie versiunea rusă a BCC.

UPDATE 15:

Atacul asupra clădirii Crocus din regiunea Moscova a fost efectuat de un grup de persoane necunoscute format din până la cinci persoane, au declarat serviciile operaționale pentru Interfax.

"Conform datelor preliminare, un grup de persoane necunoscute de la două până la cinci persoane în uniforme tactice, înarmate cu arme automate, au deschis focul asupra gardienilor de la intrarea în sala de concert. Apoi au început să tragă în spectatorii din foaier", au spus serviciile operaționale.

După aceasta a avut loc o explozie și a început un incendiu. Sunt morți și răniți.

UPDATE 14:

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a anunțat că a anulat toate evenimentele publice din capitală în acest weekend: sportive, de divertisment, culturale etc.

UPDATE 13:

Intervenția forțelor de ordine a început, transmite canalul de Telegram „Atenție, Știri”, citându-și propriul corespondent la fața locului. Împușcăturile se aud de pe stradă, în interiorul sălii de concert, relatează el.

Polițiștii rutieri blochează drumurile din apropierea clădirii Crocus, scrie canalul de Telegram Baza. Se caută patru bărbați îmbrăcați în camuflaj, care ar fi putut să fi fugit de la locul atacului.

UPDATE 12:

Ar fi vorba despre trei atacatori.

UPDATE 11:

Casa Albă a declarat vineri că nu a încurajat și nu a permis Ucrainei să lovească pe interiorul Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a refuzat să comenteze un raport al Financial Times conform căruia Statele Unite au atenționat Ucraina să oprească atacurile asupra infrastructurii energetice rusești, avertizând Kievul că loviturile cu drone riscă să provoace represalii și să crească prețul petrolului la nivel mondial. El a spus că Washingtonul a avut o politică de lungă durată de a nu încuraja forțele ucrainene să efectueze lovituri pe interiorul Rusiei, transmite Reuters.

UPDATE 10:

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a numit incidentul din sala de concert un „atac terorist sângeros”.

UPDATE 9:

Casa Albă transmite că nu există informații care ar indica faptul că Ucraina ar putea fi implicată în acest atac.

UPDATE 8:

Pompierii de la sol încă nu pot începe să stingă incendiul. Există rapoarte că mai mulți atacatori s-au baricadat în interiorul clădirii, transmite gazeta.ru.

Avocatul poporului din Rusia, Tatyana Moskalkova, a numit incidentul un „atac terorist”, transmite Reuters.

UPDATE 7:

Muzicienii trupei Picnic, înainte de concertul căruia au început împușcăturile la Crocus, nu au fost răniți - spun reprezentanții lor. „Nici nu știm ce s-a întâmplat și urmărim știrile cu dumneavoastră”, a declarat directorul trupei Picnic, Yuri Chernyshevsky, pentru Meduza.

Potrivit lui Chernyshevsky, chiar înainte de concert, muzicienii „au auzit împușcături” și apoi și-au dat seama că acea clădire ardea. Chernyshevsky a adăugat că grupul a fost scos din sală și membrii trupei erau în siguranță.

UPDATE 6:

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat că ia „toate măsurile necesare” în legătură cu atacul de clădirea Crocus din apropiere de Moscova, transmite Interfax.

UPDATE 5: 

Sala de spectacole este în Crocus Mall, acolo unde și-ar face cumpărăturile moscoviții înstăriți. Trupa care concerta a fost implicată în campania electorală, transmițând mesaje pro-Putin. 

UPDATE 4: 

O nouă explozie a avut loc în urmă cu puțin timp. 

UPDATE 3:

Mai mulți oameni sunt blocați în sala de concerte Crocus, devastată de incendii, de lângă Moscova, unde au avut loc mai devreme o împușcătură și explozii, a informat agenția de presă de stat rusă TASS. La fața locului au ajuns numeroase echipae de servicii speciale, precum și sute pompieri și medici. Guvernatorul Regiunii Moscova, Andrei Vorobyov, a anunțat crearea unui sediu operațional.

UPDATE 2:

"Atacatorii care se aflau la intrarea în clădire în timpul concertului ar fi deschis focul cu arme automate, apoi a început un incendiu în clădire", a spus o sursă pentru Interfax.

Potrivit datelor preliminare, există morți și răniți. În prezent, cea mai mare parte a clădirii este cuprinsă de incendiu. Acoperișul s-a prăbușit parțial.

UPDATE 1:

Cel puțin trei bărbați înarmați îmbrăcați în haine de camuflaj au deschis focul asupra oamenilor din sala de concerte Crocus de lângă Moscova, a informat vineri agenția de presă de stat RIA a Rusiei, iar apoi au declanșat un incendiu în interiorul clădirii, transmite Reuters.

RIA susține că unele persoane au fost cu siguranță rănite în atac, pe fondul unor rapoarte neconfirmate conform cărora mai mulți oameni au fost împușcați.

Imaginile video publicate pe canalele de socializare din Rusia au arătat o mulțime mare de participanți la concert încercând să fugă din sală. S-au auzit numeroase împușcături puternice. Alte înregistrări video au arătat oameni care păreau morți zăcând în bălți de sânge în afara holului.

Agenția de presă de stat TASS a raportat o explozie și un incendiu în clădirea în care a avut loc atacul. Ziarul Kommersant a postat videclipuri filmate afară, care arată nori mari de fum care se ridică din clădirea în care a avut loc concertul.

Știrea inițială:

Un atac armat a avut loc la Moscova, transmite Reuters. Poliția se îndreaptă se locul incidentului. Potrivit presei din Rusia, împușcături și o explozie au fost raportate la Crocus City Hall, o sală de concerte situată în nord-vestul capitalei ruse.

Focurile de armă s-au tras în sala de concerte Crocus, lângă Moscova, a raportat Tass, citând serviciile de urgență. Potrivit agenției de presă RIA, cel puțin trei oameni îmbrăcați în haine de camuflaj au deschis focul, folosind arme automate, iar unele persoane au fost rănite. Oamenii sunt evacuați, au transmis autoritățile ruse.

"Oameni necunoscuți au deschis focul clădirea Crocus. În prezent, oamenii sunt evacuați”, a spus o sursă  pentru Tass.ru.

Știre în curs de actualizare...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel