Data publicării:
Asumarea răspunderii. Amendamentele depuse la proiecte
Parlamentarii USR au solicitatscăderea deficitul bugetar pentru anul 2020 de la 3,60% la 3%, depunând, în acest sens, un amendament la proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul viitor, pentru care Guvernul urmează să-şi asume răspunderea.
USR susţine că mărirea previziunii de deficit peste limita de 3% este "o greşeală", pentru că acesta va fi finanţat prin datorie, ceea ce va determnia creşterea dobânzilor pentru mediul privat şi a inflaţiei şi va devaloriza moneda naţională. Un alt amendament la acest proiect a fost depus de deputatul ALDE Andrei Dominic Gerea, care solicită însă creşterea deficitului bugetar la 3,95%, scrie Agerpres.
Şi la proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane au fost depuse amendamente din partea parlamentarilor.
Propunerea PSD
PSD propune eliminarea textului din proiect care prevede că "recuperarea integrală a costurilor de exploatare, reabilitare şi dezvoltare să se facă prin tarife sau taxe suportate de către beneficiarii direcţi ai transportului şi prin finanţare de la bugetele locale". În varianta actuală a legii în vigoare recuperarea costurilor se face "prin compensaţii acordate conform Regulamentului CE nr. 1370 din 2007. Potrivit social-democraţilor, "dacă nu apar compensaţiile, conform regulamentului, pentru anumite categorii sociale cum sunt elevii atunci transportatorii vor fi forţaţi să aplice măsuri de dumping".
PSD mai propune extinderea termenului pentru încheierea contractelor de servicii publice de la data de 31 decembrie 2020, cât prevede Guvernul, la data de 31 decembrie 2022, motivând că trebuie finalizate procedurile privind studiile de mobilitate. Un amendament în acelaşi sens a fost depus şi de deputatul PNL Marius Bodea.
Propunere USR
Şi USR propune un amendament la acest proiect, care se referă la respingerea OUG nr. 51/2019 privind transportul de persoane, pe motiv că respingerea actului normativ este calea de urmat necesară atunci când se doreşte anularea efectelor unei ordonanţe.
În privinţa proiectului de lege privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcţionări a instanţelor judecătoreşti şi a Parchetelor de pe lângă acestea în anul 2020, PSD a solicitat renunţarea la întreg actul normativ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News