Astronautul Mathias Maurer se pregăteşte să revină pe Pământ după jumătate de an
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Astronautul german Matthias Maurer, care se află la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) din noiembrie, se pregăteşte să revină pe Terra în zilele următoare, relatează luni dpa.

"Pentru mine, cel mai important lucru acum este să-mi fac bagajele", a declarat el luni de la bordul ISS într-o transmisiune în direct cu directorul general al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), Josef Aschbacher, printre alţii.

Data exactă a întoarcerii pe Pământ a astronautului german în vârstă de 52 de ani este încă neclară.

Maurer este aşteptat să se întoarcă pe Terra după aproape şase luni petrecute în spaţiu. El a declarat că este mulţumit că toate experimentele efectuate de oamenii de ştiinţă germani şi europeni au decurs fără probleme. "Şi sper că am avut nişte rezultate foarte bune", a adăugat el.

La rândul său, Josef Aschbacher a afirmat că activitatea ştiinţifică a astronauţilor a fost "cu adevărat cea de care avem nevoie aici pe Pământ". El i-a urat lui Maurer "călătorie sigură spre casă".

Întrebat care este cea mai mare dorinţă a lui, Maurer a afirmat că ISS "a fost întotdeauna un loc minunat pentru cooperare internaţională, pentru cooperare în pace, unde naţiunile se unesc". El a adăugat că speră ca factorii de decizie politică de pe Pământ vor face frumoasa Europă şi minunata planetă Pământ "un loc paşnic din nou, unde oamenii acţionează împreună în beneficiul întregii omeniri".

O nouă supernovă, vizibilă pe cer 

Cătălin Liță, un pasionat de astrofotografie, atrage atenția, într-o postare pe Facebook, că în această perioadă pe cerul nopții poate fi văzută o nouă supernovă (explozie extrem de puternică a unei stele): 

„În această perioadă suntem martorii încă unei supernove (explozia cataclismică a unei stele) descoperită pe data de 16 aprilie 2022 de către astronomul amator japonez Koichi Itagaki.

Reprezintă un eveniment cosmic ce a avut loc acum circa 63 milioane de ani, în galaxia-gazda NGC 4647 (magnitudine12,5) galaxie spirala intermediara vizibila in constelația Virgo, alături de vecina M60, o galaxie eliptica ceva mai apropiata, situata la 57 milioane de ani lumina de Pământ.

Revenind la supernovă, ea a fost denumită 2022hrs și la momentul descoperirii a strălucit la magnitudine 15. În nopțile în care eu am fotografiat-o, 24 si 26 aprilie, strălucirea sa crescuse la magnitudinea 12,6.

Cercetările pe spectrul luminos ulterioare descoperirii au confirmat că este o supernovă de tip 1a, având ca protagonistă o stea pitică albă, și nu miezul unei stele gigantice, așa cum se întâmplă în cazul supernovelor de tip II.“, a scris Cătălin Liță pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel