Data publicării:

Astronauții și-au făcut propriile „Jocuri Olimpice” la bordul Stației Spațiale Internaționale

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
captură video NASA
captură video NASA

Cine spune că dacă ești pe o stație spațială nu poți face sport?

Pe 26 iulie, echipajul de la Stația Spațială Internațională (ISS) și-a organizat propria versiune a Jocurilor Olimpice, în condiții de imponderabilitate. NASA a publicat un videoclip captivant în care astronauții se angajează în diverse competiții sportive, adaptate la gravitatea zero, scrie Futurism.

Printre activitățile incluse în acest eveniment spațial se numără și un simulacru al ceremoniei de purtare a torței olimpice, urmat de probe precum gimnastică, aruncarea discului, aruncarea greutății și haltere.

Iată, mai jos, un clip reprezentativ pus la dispoziție de NASA:

Youtube video image

Astronauții de pe Stația Spațială Internațională (ISS) au recreat sporturile olimpice în condiții de gravitație zero, aducând astfel un zâmbet pe fața echipajului și apreciind dificultățile cu care se confruntă sportivii în condiții de gravitație normală. În cadrul videoclipului publicat de NASA, aceștia au imitat cu umor probe precum halterele, unde un membru al echipei ridica o bară cu ajutorul altor doi „asistenți” care se țineau de ea. Astronautul Matthew Dominick a încheiat prezentarea cu un mesaj de încurajare pentru sportivii care vor participa la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. 

Blocați în spațiu

Astronauții NASA vor rămâne pe Stația Spațială Internațională (ISS) până când problemele întâmpinate de capsula Starliner vor fi rezolvate. Această decizie a fost luată pentru a asigura continuitatea echipajului și a misiunilor esențiale de pe stația spațială, în timp ce echipele de la sol lucrează la remedierea defecțiunilor apărute la capsule. „Nu ne grăbim să ne întoarcem acasă”, a declarat Steve Stich, coordonatorul programului, potrivit apnews.com.

Butch Wilmore și Suni Williams, piloți de încercare veterani ai NASA, au lansat capsula Starliner de la Boeing spre Stația Spațială Internațională pe 5 iunie. Acesta a fost primul zbor cu astronauți pentru Boeing după mai mulți ani de întârzieri și eșecuri. Zborul de testare, care ar fi trebuit să dureze o săptămână pentru evaluarea capsulei, a fost prelungit din cauza problemelor cu sistemul de propulsie al capsulei. NASA și Boeing au amânat zborul de întoarcere pentru a rezolva aceste probleme.

NASA a estimat inițial că Starliner poate rămâne ancorată la Stația Spațială Internațională până la 45 de zile, din cauza limitărilor bateriei. Totuși, testele recente au indicat că acest interval poate fi extins, conform lui Stich. Oficialii au anunțat că nu vor stabili o dată de întoarcere până ce vor finaliza testele la sol ale sistemului de propulsie, care se desfășoară în deșertul New Mexico și vor dura câteva săptămâni. Oficialii au declarat că au fost capabili să recreeze modul în care propulsoarele din spațiu s-au deteriorat în timpul zborului cu ajutorul testelor la sol. Căldura acumulată în interiorul propulsoarelor ar fi de vină pentru umflarea garniturilor de teflon, și de aici restricționarea fluxului de propulsie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel