REVOLUȚIONAR: Astronauții chinezi vor controla roboții cu mintea lor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pexels Mikhail Nilov
Foto Ilustrativ/Pexels Mikhail Nilov
În viitoarele misiuni spațiale, poate că va fi posibil să manevrezi un braț de robot cu mintea și cu ajutorul inteligenței artificiale: detaliile noii tehnologii sunt însă extrem de secrete.

Se pare că astronauții chinezi vor putea controla mașinile din spațiu cu puterea minții. Studiul publicat în revista științifică chineză Control and Measurement of Computers nu oferă însă detalii tehnice specifice cu privire la funcționarea dispozitivului care ar permite telekineza.

Vestea, preluată de ziarul din Hong Kong South China Morning Post, este așadar pe cât de interesantă, pe atât de învăluită în mister: inventatorul Wang Congqing a declarat că ”în viitoarele misiuni spațiale, mașinile și oamenii vor lucra împreună, iar tastaturile sau joystickurilevor deveni inutile și vor, doar mintea si ochii vor controla”, potrivit FOCUS.

Cum funcționează?

Testele, deocamdată, au fost efectuate doar în laborator, dar, potrivit cercetătorilor, până la sfârșitul anului, tehnologia va fi folosită de astronauții din stația spațială chineză Tiangong pentru a muta un braț robot gigant. 

La capul operatorului va fi conectat un dispozitiv, care va privi un ecran pe care vor fi afișate diferite părți ale robotului, care se vor aprinde intermitent. În acest moment astronautul va trebui să-și fixeze privirea doar pe partea pe care dorește să o miște, iar dispozitivul va executa ordinea telekinetică.

Undele pe care creierul le trimite pe ecran, explică studiul, sunt totuși prea slabe pentru a fi interpretate direct de dispozitiv, din acest motiv sunt mediate de inteligența artificială dezvoltată de cercetători, care „ghicește” alegerea operatorului și acționează în consecinţă.

Precizie de 99%

Potrivit cercetătorilor, această nouă tehnologie are o precizie de 99% (pentru a avea un termen de comparație, tastatura PC-ului nostru are o precizie de tastare de 92%) și nu necesită pregătire specială pentru a fi utilizată: un rezultat remarcabil, având în vedere că sistemele de control al minții dezvoltate până în prezent au fost precise în cel mult 40% -80%.

În spațiu, este, de asemenea, mai dificil să folosiți comenzi fizice complexe din cauza absenței gravitației, astfel încât această nouă tehnologie ar putea fi de folos cosmonauților.

Potrivit unui alt studiu citat de South China Morning Post, o tehnologie similară ar putea fi folosită și în domeniul industrial: roboții ar fi controlați de oameni doar cu „puterea gândirii”, grăbind astfel operațiunile liniei de asamblare.

Deocamdată nu putem să nu avem încredere în declarațiile creatorilor, dar sperăm că secretele acestei tehnologii inovatoare vor fi dezvăluite în curând.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel