Astra Asigurări, în faliment. Dan Adamescu: Sunt distrus
Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, miercuri, deschiderea procedurii de faliment în cazul Astra Asigurări, compania omului de afaceri Dan Adamescu, care până acum doi ani era cel mai mare asigurător din piaţă. Proprietarul Astra s-a arătat "distrus" și a catalogat decizia ASF drept o lovitură la adresa proprietăţii private care în opinia lui a ajuns doar un "moft".
"Sunt distrus. Ce nu a reuşit Ruşanu (Dan Ruşanu, fost preşedinte al ASF - n.red.) a reuşit acum ASF. Am trimis planul meu la ASF, dar nu am primit niciun răspuns, nu m-au chemat la discuţii. Proprietatea a ajuns un moft în ţara asta. În câteva luni vor termina resursele fondului, se va întâmpla acelaşi lucru ca şi la Bancorex", a afirmat pentru zf.ro Dan Adamescu.
Preşedintele ASF spune însă că planul propus de Adamescu pentru salvarea companiei a fost redactat în scop mediatic, iar din punct de vedere legal nu era fezabil.
„S-au explorat toate variantele, nici nouă nu ne convine situaţia, ne pare rău ca nu am putut salva Astra, cu toate că eram mai optimist în urmă cu ceva vreme. Opţiunile acţionarului au fost totul sau nimic, a fost prea lacom", a declarat Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF.
ASF, decizie radicală pentru Astra Asigurări: Societatea intră în faliment
La începutul săptămânii acţionarul Astra a anunţat că ar aduce banii necesari în două tranşe şi cu trei condiţii: revocarea administrării speciale, aprobarea preluării AXA şi anularea unei decizii a ASF privind limitarea subscrierilor.
"Planul propus de acţionar, e mult spus plan, e o pagină și jumătate, a fost discutat în Consiliu şi are cinci probleme: este condiţionat, improvizat, incert şi contradictoriu.
Suma de 150 de milioane de lei propusă până la finalul anului era insuficientă, în condiţiile în care doar datoriile pe termen scurt depăşeau 200 mil. lei. Oricum necesarul de capital al companiei era peste un miliard de lei. Dacă ar fi avut intenţii serioase, acţionarul ar fi pus măcar un leu la ultima etapă de majorare", a explicat Negriţoiu.
Victor Ponta, după ce Astra Asigurări a intrat în faliment: Refuz să accept că vom rămâne iar fără niciun vinovat
Atitudinea acţionarului majoritar este considerată inexplicabilă şi necalificabilă şi de Radu Mustăţea, cel care a condus afacerile Astra timp de cinci ani în perioada de boom a companiei.
"Am primit vestea cu tristeţe, având în vedere că în 2011, când am plecat de la conducerea companiei, Astra avea peste 200 de milioane de lei în conturi. Este trist că în patru ani Astra, care era cel mai mare asigurător din piaţă, a ajuns în faliment.
Atitudinea acţionarului faţă de propunerile investitorilor sunt inexplicabile şi incalificabile, eu nu îi înţeleg reacţia. Astra putea fi salvată, până săptămâna trecută Astra avea un viitor. Din informaţiile pe care le am, Ergo era dispus să aducă 80 de milioane de euro şi să capitalizeze compania", a declarat Radu Mustăţea, fost CEO al Astra Asigurări.
Ce soluții au asigurații Astra după faliment: Cum își pot recupera banii
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News