Astenia de toamnă poate fi un simptom al depresiei. Psiholog: Are un impact major asupra stării noastre de sănătate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)
Psihologul Diana Lobanova a avertizat că astenia de toamnă poate apărea la multe persoane, odată cu debutul sezonului rece din an şi poate fi un simptom al depresiei.

Astenia de toamnă poate apărea din cauza modificărilor de temperatură. Schimbarea drastică de temperatură are un impact major asupra stării noastre de sănătate, avertizează expertul. Acesta a subliniat că, în mod normal, unele persoane se adaptează cu uşurinţă la noile schimbări, la noile culori şi la fluctuaţiile meteo, dar, în unele cazuri care pot fi mai grave, astenia se poate transforma în depresie, scrie Rador.

Psihologul a subliniat că boala se caracterizează printr-o stare de spirit proastă care se menţine în mod constant, o scădere a interesului sau a plăcerii faţă de activităţile care anterior produceau emoţii pozitive, precum şi o oboseală cronică. Lobanova le recomandă acestor persoane să consulte un psiholog în cazul unor astfel de simptome. Psihologul va diagnostica prezenţa unei tulburări şi, cu ajutorul metodelor de psihoterapie pe termen scurt, îi va ajuta să facă faţă acestei boli, în câteva luni, fără a se înregistra grave consecinţe.

Expertul a mai spus că depresia şi astenia se agravează de regulă toamna. După cum a mai adăugat, alte tulburări sunt exacerbate în perioada primăverii, cum ar fi, de exemplu, fobiile, nevroza şi anxietatea. Acest fapt se datorează vremii, la fel ca pe timp de toamnă, micsorării zilei şi scăderii perioadei cu lumina soarelui, plus scăderii temperaturilor, care pot provoca aşa-numita astenie de toamnă.

Citește și:

Când trecem la ora de iarnă 2022: Cum se schimbă ora

În ciuda temperaturilor ridicate, vara a trecut și, odată ce intrăm în a doua lună a toamnei, ne apropiem tot mai mult de iarnă. 

De fapt, în a doua lună a toamnei trecem la ora de iarnă, dând ceasurile înapoi, ceea ce înseamnă că vom dormi mai mult. Ora de vară se aplică pe scară largă în lume. În schimb, cea de iarnă devine, pe an ce trece, tot mai rară. În Uniunea Europeană a existat o dezbatere cu privire la schimbarea orei, dorindu-se, în mare parte, renunțarea la acest demers. România nu și-a exprimat poziția oficială atunci, arătau informațiile de la Bruxelles oferite DCNews. 

Când se schimbă ora și trecem la ora de iarnă în toamna lui 2022

Revenirea la ora de iarnă se va face în 30 octombrie, duminică, atunci când ora 04:00 va deveni ora 03:00. În fiecare an, această modificare a orei se face în ultimul weekend din octombrie, în noaptea de sâmbătă spre duminică. 

Schimbarea orei, fie ea de vară sau de iarnă, are, de cele mai multe ori, repercusiuni asupra psihicului și sănătății populației care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare. Poate perturba ceasul biologic și, odată cu el, pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului. 

Unele studii arată că, timp de câteva săptămâni după trecerea la ora de iarnă, se înregistrează o creştere a numărului de accidente de circulaţie, care vizează în special pietonii şi bicicliştii. Fenomenul nu este cauzat de schimbarea orei în sine, ci faptului că se întunecă tot mai devreme pe zi ce trece, complicând vizibilitatea pe străzi şi şosele. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel