Asociațiile patronale cer abrogarea imediată a OUG-urilor care introduc e-TVA: Efecte negative semnificative asupra economiei românești
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea
Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea
Organizația Femeilor Antreprenor din cadrul UGIR (OFA UGIR) a emis un comunicat în care subliniază că Ordonanțele de Urgență OUG 69 și OUG 70 din 21 iunie 2024, "adoptate fără o consultare publică prealabilă", vor avea efecte economice negative semnificative asupra economiei românești.

Organizația subliniază că aceste acte normative introduc sistemul E-factura pentru relația B2C și Decontul de TVA precompletat RO e-TVA.

"Argumentele experților din cadrul Grupului de fiscalitate al patronatului OFA UGIR, coordonat de consultantul fiscal Loredana Mihăilă, sunt: E-factura pe relația B2C. Această măsură impune raportarea detaliată a achizițiilor efectuate de persoane fizice, inclusiv cumpărăturile online și achizițiile de bunuri de folosință îndelungată. Astfel, statul va deține date detaliate despre structura achizițiilor și bugetele cheltuite de fiecare persoană fizică. Impactul negativ anticipat: Percepția de control excesiv din partea statului asupra modului de cheltuire a banilor de către cetățeni; Scăderea consumului pe piața națională din cauza temerii de supraveghere, ceea ce poate duce la diminuarea Produsului Intern Brut (PIB); Migrarea achizițiilor online către piețele din țările vecine (Ungaria, Bulgaria, Polonia) și preferința pentru cumpărăturile directe din magazinele din UE, care va afecta negativ economia românească", se menționează în comunicat.

Referitor la decontul de TVA precompletat RO e-TVA, organizația susține că acest sistem, deși are intenția de a combate evaziunea fiscală, va genera costuri suplimentare și birocrație pentru companii și ANAF, fără a aduce beneficii concrete în creșterea încasărilor bugetare.

Conform sursei citate, companiile vor trebui să aloce resurse suplimentare pentru conformarea cu noile cerințe, ceea ce va crește costurile operaționale și va reduce competitivitatea pe piață. Sistemul va dubla raportările, deoarece datele necesare sunt deja furnizate prin declarația 394, astfel birocrația crește fără a aduce beneficii suplimentare în combaterea evaziunii fiscale.

De asemenea, există riscul ca notificările ANAF să devină un avertisment pentru evazioniști, astfel încât aceștia vor avea timp să-și acopere urmele. Totodată, presupune costuri publice semnificative pentru implementarea și întreținerea sistemului, resurse care ar putea fi mai bine utilizate pentru automatizarea și dezvoltarea de soluții software eficiente.

"OFA UGIR cere abrogarea OUG 69/2024 și 70/2024. Implementarea acestor acte normative în forma actuală nu aduce beneficii semnificative economiei românești și contribuabililor, ci, dimpotrivă, impune sarcini administrative suplimentare și generează costuri inutile. OFA UGIR susține necesitatea unor consultări publice reale și transparente înainte de adoptarea unor măsuri legislative cu impact semnificativ asupra mediului economic. Este esențial să promovăm un sistem fiscal eficient și echitabil, care să sprijine dezvoltarea economică și competitivitatea pe piața națională și internațională", se mai precizează în comunicat.

Organizația Femeilor Antreprenor din cadrul Uniunii Generale a Industriașilor din România (OFA UGIR) este un patronat dedicat sprijinirii și promovării antreprenoarelor din România. Fondată pentru a oferi suport și resurse necesare dezvoltării afacerilor conduse de femei, OFA UGIR se angajează să creeze un mediu favorabil pentru creșterea economică și profesională a membrilor săi.

OFA UGIR activează în diverse domenii de activitate și oferă o platformă de networking, consultanță și formare profesională, facilitând accesul la informații și resurse esențiale pentru dezvoltarea afacerilor. Prin intermediul evenimentelor, seminariilor și workshop-urilor organizate, OFA UGIR promovează schimbul de experiențe și bune practici, contribuind la consolidarea comunității de femei antreprenor din România.

Misiunea OFA UGIR este de a sprijini și încuraja femeile în demersurile lor antreprenoriale, promovând egalitatea de șanse și dezvoltarea durabilă a afacerilor lor. Organizația colaborează îndeaproape cu autoritățile publice, instituțiile financiare și alte organizații de profil pentru a influența politicile publice în favoarea mediului de afaceri și pentru a îmbunătăți cadrul legislativ și fiscal din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel