Data publicării:

Asociația Pro-Vita se opune programului de fertilizare in vitro şi embriotransfer. Vezi scrisoarea deschisă adresată lui Cseke Attila

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
fertilizare in vitro
fertilizare in vitro

Alegeri prezidentiale 2024

Organizaţiile pro vita din România, al căror scop este protejarea vieţii umane de la concepţie până la moartea naturală, au transmis Ministrului Sănătăţii o scrisoare deschisă privind Programul de fertilizare in vitro şi embriotransfer, program care va debuta la 1 iunie 2011.

Semnatarii consideră că programul-pilot, care va finanţa cu un milion de euro din banii publici reproducerea asistată medical, nu reprezintă o soluţie pentru cuplurile infertile și cu siguranţă nu reprezintă o prioritate pentru sistemul sanitar, grav afectat de subfinanțare.

„Considerăm nefericită alocarea unor sume atât de importante pentru procedurile de reproducere asistată, în condiţiile în care mii de copii prematuri nu au şansă la viaţă din cauza lipsei de dotare a secţiilor de neonatologie.”

O altă problemă majoră care face inacceptabilă finanțarea acestor proceduri din bani publici este aceea că prin fertilizarea in vitro vor fi omorâţi un număr mare de embrioni, ceea ce înseamnă moartea multor fiinţe umane aflate în stadiul incipient al existenţei lor. Acest aspect preocupă în mod deosebit organizațiile pro-vita din România, care mai atrag atenția că procedurile FIV sunt și o poartă deschisă pentru experimentele pe embrionul uman.

Totodată, semnatarii resping motivaţia că reproducerea asistată medical ar ajuta la creșterea natalităţii în România. Din exemplul altor țări rezultă că disponibilitatea prin programe guvernamentale a procedurilor FIV nu crește decât nesemnificativ fertilitatea, ba mai mult, pe termen lung poate duce la scăderea acesteia, întrucât unele femei amână sarcina, știind că se pot baza pe un astfel de program, iar la momentul ales nu mai reușesc să aibă copii, nici chiar apelând la reproducerea asistată.

„Fertilizarea in vitro nu reprezintă un răspuns adecvat la infertilitate, deoarece este o tehnologie periculoasă şi experimentală, cu riscuri mari şi eficienţă minimă, ale cărei costuri împiedică dezvoltarea şi aplicarea unor soluţii preventive, ieftine, la care să poată apela cuplurile în dificultate”, se menționează în scrisoare. Alternative precum adopţia copiilor abandonaţi, implicarea familiilor fără copii în programe de asistenţă maternală, ar putea fi soluţii pentru cuplurile afectate de infertilitate.

CITEȘTE INTEGRAL SCRISOAREA DESCHISĂ ADRESATĂ LUI CSEKE ATTILA

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel