Data actualizării:
Data publicării:

Asociația Energia Inteligentă aprinde lumina în cătune izolate din Munții Rodnei

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp

Povestea merge mai departe, iar Asociația Energia Inteligentă implementează, în perioada iulie – septembrie 2023, două noi etape ale proiectului „Energie pentru viață”.

"De această dată suntem prezenți în comunele Leșu și Prundul Bârgăului din județul Bistrița Năsăud. Recent a fost finalizată ce de-a cincea etapă a proiectului „Energie pentru viată” prin care au fost montate panouri fotovoltaice în gospodării izolate situate în Munții Rodnei. Astfel, pentru locuitorii a cinci case din comuna Leșu, județul Bistrița-Năsăud, care nu au fost niciodată electrificate, diferența dintre întuneric și lumină atunci când se insereaza afară va fi făcută de simpla apasare a unui întrerupător. Printre beneficiarii acestei etape a proiectului se numără două familii cu trei, respectiv doisprezece copii, dar și oameni în vârsta împovărați de ani și greutăți, cel mai în etate dintre aceștia fiind un bărbat în vârstă de 80 de ani.

Lansat în vara anului 2021 cu ocazia împlinirii a cinci ani de activitate a Asociației Energia Inteligentă, proiectul „Energie pentru Viață” a fost primit cu mult entuziasm și a beneficiat de sprijin financiar care a făcut posibile instalarea de panouri fotovoltaice în peste 10 cătune din mai multe localități: comuna Întregalde, Județ Alba, (iunie 2021), sat Puntea Lupului, Județ Harghita (octombrie 2021), comunele Năruja și Vintileasca, Județ Vrancea (septembrie 2022) și satul Valea Rotundă, comuna Dealu, Județ Harghita (decembrie 2022).

”Și în acest an ducem mai departe energia necesară pentru o viață mai bună și suntem prezenți în Munții Rodnei unde montăm panouri fotovoltaice în mai multe cătune neelectrificate până în prezent. Deși pentru marea noastră majoritate este considerată „normalitate” pentru foarte mulți oameni din zone izolate din mediul rural energia electrică nu a apărut încă. Este de datoria noastră a tuturor, fie că vorbim de autoritați ale staului, de mediul privat sau de ONG-uri, să aducem o schimbare în bine în viața semenilor noștri. Dezvoltarea durabilă pe care toți ne-o dorim poate fi făcută doar dacă punem pe plan central oamenii și mediul și dacă reușim să creăm un mediu optim pentru dezvoltarea resursei umane, concomitent cu protejarea naturii. Le mulțumim pentru implicare tuturor celor care ne susțin, împreună am adus o rază de speranță în viața beneficiarilor proiectului și sperăm să continuăm această inițiativă și în anii următori” a declarat Dumitru Chisăliță, Președinte al Asociației Energia Inteligentă.

"Accesul la energie electrică reprezintă astăzi o condiție principală pentru o viață mai bună"

“Considerăm că este de datoria noastră morală, de companie națională strategică, să susținem  dezvoltarea sustenabilă a comunităților defavorizate, în particular, și a societății românești în general. Implicarea activă în inițiativele de acest tip, care au ca scop îmbunătățirea condițiilor de viață pentru oamenii din zone izolate ale României, este un obiectiv central al politicii de responsabilitate socială a Transelectrica. Suntem cu toții de acord că accesul la energie electrică reprezintă astăzi o condiție principală pentru o viață mai bună, iar Transelectrica și-a asumat angajamentul de a contribui la construirea unei societăți durabile. Salutăm inițiativa Asociației Energia Inteligentă și mulțumim pentru oportunitatea de a face bine împreună, unindu-ne forțele, societate civilă, mediu public și privat!”, a declarat Ștefăniță Munteanu, Președintele Directoratului Transelectrica.

“Dezvoltarea durabilă a fost permanent o parte importantă a strategiei ALRO și am aplicat principiile de durabilitate în toate activitățile noastre, de la producție, până la implicarea în comunitățile locale. De aceea, ne-am implicat în sprijinirea inițiativei Asociației Energia Inteligentă de electrificare a caselor din zonele izolate ale României. Montarea de panouri fotovoltaice pe aceste case izolate nu numai că va aduce electricitate și un pic din confortul lumii moderne, dar un lucru extrem de important este că nu va produce costuri viitoare cu electricitatea pentru familiile incluse în program”, a declarat Marian Năstase, Președintele Consiliului de Administrație al ALRO.

„Noi, cei de la Vimetco Extrusion, ne concentrăm pe găsirea de soluții durabile, pe termen lung pentru toate aspectele afacerii noastre și ne angajăm să implementăm această strategie în cascadă în comunitate. De aceea am decis să sprijinim programul implementat de Asociația Energia Inteligentă și să contribuim la implementarea unei surse durabile de energie electrică în casele izolate din România”, a declarat Igor Higer, CEO Vimetco Extrusion.

În România, țară europeană, în secolul XXI, potrivit unei estimări a Ministerului Energiei pe baza datelor colectate de la Consilii Județene si Prefecturi, în 2018 peste 52,000 de gospodării nu aveau curent electric, multe dintre acestea aflându-se în zone izolate. Deși necesare, investițiile pentru conectarea gospodăriilor la rețeaua de electricitate nu demonstrează criteriul de eficiență, adică nu aduc beneficii operatorului de distribuție, așadar va mai trece mult timp până când curentul electric va ajunge și aici. Toate finanțările pentru montarea de panouri fotovoltaice exclud gospodăriile care se găsesc la mai puțin de 2 km de rețeaua de energie existentă. Astfel, cca 9000 de gospodării din România nu au nici o speranță de a vedea energia electrică.

Prin proiectul ”Energie pentru viață”, Asociația Energia Inteligentă și-a propus atât atragerea finanțărilor necesare montării de panouri fotovoltaice în case izolate, care nu au avut niciodată energie electrică, cât și tragerea unui semnal de alarmă asupra numărului mare de gospodării neelectrificare care se găsesc în România la ora actuală. Implicarea partenerilor asociației pe parcursul acestei inițiativei în toate etapele proiectului a adus o schimbare în bine, iar Energia a putut să apară în Viața tuturor beneficiarilor.

Celei de-a cincea etape a proiectului „Energie pentru viață” s-au alăturat în calitate de parteneri companiile Transelectrica, CIS Gaz, ALRO SA, Vimetco Extrusion, Electroscape și Ostenweg Sysplan. Parteneri media: InvesTenergy, Energy Center, News Energy, Economistul, Club Economic, România Durabilă, Financial Intelligence, The Diplomat, Spot Media și EM360 Studio", a transmis Asociația Energia Inteligentă, într-un comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel