Asociația Blondie a realizat 200 de zboruri medicale. Rafila: Vreau să le mulțumesc /video
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost prezent la evenimentul organizat de Asociația Blondie, care marchează 200 de zboruri medicale pentru transportul către clinici din străinătate, în cazul copiilor cu afecțiuni medicale grave.

„E un moment, sigur, aniversar - 200 de zboruri și sute de copii care au putut fi tratați prin contribuția și prin voluntariatul pe care îl fac membrii acestei asociații. Sunt una dintre asociațiile care fac lucruri și vreau să le mulțumesc, îi respect foarte mult pentru ceea ce fac, venind în completarea eforturilor pe care și sistemul de sănătate din România le face pentru ca pacienții să poată beneficia de servicii de sănătate.

Majoritatea afecțiunilor pentru care copiii ajung în spitalele din străinătate sunt cardiovasculare. Noi avem o comisie, la Ministerul Sănătății, care aprobă tratamentele în străinătate care nu pot fi realizate în țara noastră. Lucrăm cu o foarte bună cadență. Uneori (pacienții) trebuie transportați nu cu un transport regulat, pe care putem să îl decontăm în momentul de față, ci cu o aeronavă dedicată, iar Asociația Blondie realizează acest lucru cu foarte multă promptitudine.

Marea lor majoritate sunt operaţi în ţară şi, în mod evident, această capacitate va creşte până la soluţionarea aproape a tuturor cazurilor în ţară. Acesta este un efort constant. Este un proces care durează, pentru că nu discutăm doar de partea de investiţii. Discutăm şi de partea de resurse umane calificate. E o meserie grea chirurgia cardio-vasculară, în general; cea pediatrică, cu atât mai mult. O să văd dau şi o veste bună. Direcţia de Sănătate Publică a eliberat autorizaţia sanitară de funcţionare pentru noul corp de clădire de la "Marie Curie". Aşa că, din punctul nostru de vedere, la solicitarea spitalului (...) pot începe procedurile ca să relocheze, conform noii structuri aprobate, secţiile. Lucrul acesta va îmbunătăţi implicit şi activitatea în zona chirurgiei cardio-vasculare pediatrice”, a precizat ministrul Sănătății la eveniment.

Peste 700 de copii cu afecţiuni medicale grave, care nu au putut fi trataţi în România, au fost transportaţi la clinici din afara ţării de către Asociaţia Blondie.

Acești copii, care nu au putut găsi tratament în țara noastră, au fost transportați la clinici din afara țării, datorită eforturilor neobosite ale fondatoarei Adelinei Toncean și ale întregii echipe.

În ciuda eforturilor depuse de sistemul medical din România, există încă o nevoie acută pentru tratamente specializate care nu sunt disponibile local. Conform declarațiilor doamnei Toncean, aproximativ 90% dintre copiii cu malformații cardiace sunt operați cu succes în țară, dar aproximativ 700 de pacienți anual necesită tratamente indisponibile pe plan local.

Faptul că un număr atât de mare de copii trebuie să plece peste hotare pentru a primi îngrijire medicală necesară arată lacunele din sistemul nostru de sănătate. Adelina Toncean a evidențiat această realitate, subliniind necesitatea de a căuta soluții pentru a îmbunătăți accesul la tratamentele vitale pentru copiii vulnerabili.

"Există un procent de 10% din ce înseamnă malformaţii cardiace şi un procent mare de alte afecţiuni pentru care singura soluţie este să plece în afara ţării. Din punct de vedere statistic, Casa de Asigurări spune că undeva la 700 de români (...) au primit un formular E 112, pentru a pleca în afara ţării, pentru că afecţiunea de care suferă nu poate să fie tratată aici", a afirmat ea.

În sprijinul acestei cauze, și-au adus contribuția și autoritățile române. Rareș Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, a recunoscut eforturile asociației, subliniind importanța empatiei și a sprijinului acordat copiilor vulnerabili. Cu peste 39.000 de copii aflați în grija statului, din care aproximativ 3.500 au dizabilități severe, eforturile combinate ale sectorului privat și al autorităților sunt esențiale pentru a asigura îngrijirea acestor copii.

"Ei, până la urmă, sunt segmentul cel mai vulnerabil. Sunt copii care nu au pe nimeni, care au fost abandonaţi şi care au ajuns să depindă de noi: de stat şi de cei care formăm această societate. (...) Cifrele sunt extraordinare: 200 de zboruri, 700 de copii... Este nemaipomenit ceea ce faceţi. Aş sublinia căldura şi empatia cu care lucraţi, pentru că nu este vorba doar de activitate în sine, ci de modul în care vă desfăşuraţi sprijinul pentru aceşti copii care au atât de mare nevoie", a subliniat el.

Eforturile de transport și tratament sunt susținute și de profesioniști medicali devotați. Dr. Cătălin Cîrstoveanu, șeful Secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii "Marie Curie", a evidențiat colaborarea exemplară între diferitele entități implicate în asigurarea tratamentului copiilor. Aprecierea și recunoștința pentru eforturile depuse pentru fiecare caz individual sunt evidente în cuvintele sale.

"Să ştiţi că asta nu se întâmplă în America sau în Germania sau în Franţa. Nu se poate întâmpla aşa ceva, ceea ce noi trăim de multe ori. Într-un sfert de oră să ne dea un paşaport... este ceva incredibil. Avem o colaborare extraordinară cu sistemul de ambulanţă din Bucureşti. Şi locurile unde aterizăm... (...) TAROM ne înţelege foarte bine. (...) Este ceva incredibil pentru mine să văd cum, de fapt, mai multe entităţi ale statului, dar şi altele private îşi dau mâna ca să facă un lucru foarte bun, pentru o viaţă, pentru un copil abandonat", a precizat el.

Profesorul Tammam Youssef, cardiochirurg pediatric la Policlinica San Donato Milano, a lăudat standardele mondiale respectate de secția de terapie intensivă neonatală din Spitalul "Marie Curie". În plus, el a subliniat importanța solidarității umane, indiferent de naționalitate sau origine, în fața suferinței unui copil.

"Salvarea unei vieţi înseamnă salvarea omenirii. Acest lucru este foarte important. Nu există român, sirian, italian, american sau francez... Noi suntem o unică naţie, un unic popor în faţa suferinţei unui copil, unui pacient care are nevoie de ajutor. (...) Eu sunt fiul şcolii de medicină din România şi sunt foarte onorat. Port steagul României oriunde mă duc. E o şcoală de medicină impecabilă şi minunată", a afirmat medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel