Asociația Magistraților condamnă presiunile asupra CCR
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Gabriela Baltag, președintele AMR
Gabriela Baltag, președintele AMR
Asociația Magistraților din România salută decizia hotărârea Curții Constituționale în cazul legii "Big Brother" și atrage atenția că "niciun eveniment oricât de urgent se impune a fi la un moment dat nu poate justifica disprețul legii". 

Președintele Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, a acuzat joi multiple presiuni asupra instituției pe care o conduce pentru validarea legii securității cibernetice.

Comunicatul AMR:

Asociația Magistraților din România salută decizia Plenul Curţii Constituţionale din data de 21.01.2015 adoptată în cadrul controlului exercitat anterior promulgării prevederilor Legii privind securitatea cibernetică a României, urmare a obiecției de neconstituționalitate formulată de un număr de 69 de parlamentari – deputați.

Asociația Magistraților din România solicită tuturor factorilor de decizie în domeniu, inclusiv inițiatorului legii, să rețină și să respecte toate criticile de neconstituționalitate invocate, actul normativ suferind, așa cum rezultă din primele date comunicate, de importante deficiențe de formă și fond care l-au compromis în întregul lui.

Perseverența adoptării unor legi care să modifice garanțiile de securitate națională existente, în condițiile în care alte două proiecte adoptate anterior au fost deja sancționate de instanța de contencios constituțional, impunea obligații suplimentare, de rectificare a lacunelor sesizate.

AUGUSTIN ZEGREAN: Am fost amenințat. SRI pune presiune pe CCR. Unui coleg îi este frică

Asociația Magistraților din România amintește faptul că respectarea legalității trebuie să fie o preocupare permanentă, deopotrivă a instituțiilor statului cu inițiativă legislativă, dar și a celor care procedează la adoptarea actelor normative. Nicio situație, împrejurare, niciun eveniment oricât de urgent se impune a fi la un moment dat nu poate justifica disprețul legii, după cum protejarea niciunui drept nu trebuie să fie o justificare pentru nesocotirea altora.

Fără a pune în balanță importanța drepturilor indicate a fi apărate, Asociația Magistraților din România amintește că un sistem legislativ serios, respectabil, în măsură să garanteze toate principiile pe care se construiește un stat de drept veritabil nu trebuie obținut cu orice preț. De aceea solicităm celor în măsură să influențeze în viitor un alt demers legislativ în materie, să rețină și să corecteze toate deficiențele semnalate, amintind că, în prezent, din punct de vedere legal, sunt mecanisme suficiente de protejare a securității naționale.

Asociația Magistraților din România solicită prudență, maturitate și echilibru în formularea criticilor referitoare la decizia adoptată la data de 21.01.2015 de Curtea Constituţională, aceste manifestări fiind în măsură să reprezinte, peste o limită a normalității, presiuni nepermise într-un stat ce se recomandă a fi unul cu o democrație consacrată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel