”Asistăm la o criză sanitară catastrofală” în Fâșia Gaza. Experții trag un semnal de alarmă cu privire la răspândirea bolilor transmise prin apă
Află în articol mai multe despre situația sanitară din Fâșia Gaza.
Apele de pe unele părți ale coastei mediteraneene a Fâșiei Gaza au început să devină maro, în timp ce experții în sănătate avertizează cu privire la răspândirea apelor uzate și a bolilor pe întreg teritoriul.
Imagini din satelit, analizate de BBC Arabic, arată ceea ce pare a fi o mare deversare de ape uzate în largul coastei Deir al-Balah.
Un oficial local a declarat pentru sursa citată anterior că persoanele strămutate din taberele din apropiere direcționează apele uzate direct în mare.
„Este din cauza creșterii numărului de persoane strămutate și mulți își conectează propriile conducte la sistemul de canalizare a apelor pluviale”, a declarat Abu Yazan Ismael Sarsour, șeful comitetului de urgență din Deir al-Balah.
Wim Zwijnenburg, expert în mediu din cadrul organizației Pax for Peace, a confirmat, după examinarea imaginilor din satelit, că apele reziduale par să se îndrepte spre mare din taberele aglomerate din apropiere.
Deversarea de ape reziduale din imaginile surprinse pe 2 august acoperea o suprafață de peste 2 km pătrați. Imaginile din satelit arată că deversarea a început să apară în iunie și că a crescut constant în următoarele două luni.
Nu este clar dacă poluarea de coastă continuă să crească, deoarece nu sunt disponibile imagini din satelit mai recente.
Bombardamentele israeliene intensive au dus la prăbușirea infrastructurii de gestionare a apelor reziduale din Gaza, a concluzionat în iunie un raport al ONU privind mediul.
Cogat, organismul Ministerului israelian al Apărării care supraveghează politica pentru teritoriile palestiniene, a declarat pentru BBC Arabic că un grup de lucru umanitar specializat a luat măsuri pentru a îmbunătăți sistemul de canalizare din Gaza.
Semnal de alarmă
În ultimele luni, Cogat a coordonat restaurarea puțurilor de apă și a instalațiilor de desalinizare, precum și extinderea conductelor de apă în Gaza, potrivit declarației sale.
Cu toate acestea, experții în sănătate trag un semnal de alarmă cu privire la răspândirea bolilor transmise prin apă, după ce un bebeluș de 10 luni a rămas parțial paralizat în urma contractării poliomielitei - primul caz înregistrat în Gaza în ultimii 25 de ani.
Oficialii ONU și ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au solicitat, de asemenea, o încetare a focului timp de două săptămâni pentru a putea vaccina 600000 de copii din Gaza.
Însă observatorii spun că livrarea vaccinurilor s-ar lovi probabil de aceleași bariere care afectează fluxul altor ajutoare umanitare, făcând distribuția lentă și extrem de dificilă. Distrugerea sistemului de sănătate din Gaza va face, de asemenea, orice program de vaccinare o provocare enormă.
Într-un răspuns pentru sursa citată la începutul articolului, Cogat a insistat că nu există restricții privind ajutorul medical.
Într-o declarație ulterioară pe rețelele de socializare, Cogat a afirmat că „60000 de vaccinuri suplimentare împotriva poliomielitei vor fi livrate pentru vaccinarea a peste un milion de copii” în următoarele săptămâni.
Organizația de caritate Oxfam a declarat că un sfert din populația din Gaza s-a îmbolnăvit deja din cauza bolilor transmise prin apă.
„Asistăm la o criză sanitară catastrofală care se desfășoară în fața ochilor noștri”, a declarat Lama Abdul Samad, expert în apă și salubritate la Oxfam.
„Poliomielita este o boală transmisă prin apă și este direct legată de situația sanitară. Infrastructura sanitară a fost grav avariată, până la punctul în care străzile și cartierele sunt inundate, iar oamenii trăiesc practic lângă bălți de canalizare”, a adăugat ea.
Noi fotografii și imagini din satelit analizate de sursa citată ilustrează modul în care problema apelor uzate netratate din Gaza a devenit din ce în ce mai gravă.
Laguna Sheikh Radwan din nordul Gazei, care a fost odată o sursă de apă de ploaie curată, pare să se reverse cu apă murdară.
„Laguna a fost în mod clar contaminată de ape reziduale brute”, a declarat Abdul Samad după ce a evaluat imaginile.
Revărsarea apelor reziduale
Mai mulți palestinieni care locuiesc în apropiere s-au plâns la serviciul radio de urgență Gaza Lifeline al BBC Arabic de revărsarea apelor reziduale, de mirosul pestilențial și de rozătoarele care ies din lagună.
„Apa reziduală brută se scurge în proprietatea noastră din cauza revărsării lagunei Sheikh Radwan”, a declarat Ibrahim Ramzi.
Între timp, Ghada al-Haddad, un lucrător umanitar din centrul Fâșiei Gaza, a trimis către BBC Arabic o înregistrare video dintr-o tabără improvizată în care apele reziduale s-au adunat într-un iaz lângă persoanele strămutate. Ea a descris mirosul ca fiind „copleșitor” și „insuportabil”.
Poliomielita este doar o parte a crizei sanitare cu care se confruntă Gaza.
La începutul acestei luni, agenția ONU pentru refugiații palestinieni, UNRWA, a raportat 40000 de cazuri de hepatită A - care poate fi, de asemenea, transmisă prin ingestia de apă contaminată - în Gaza de la începutul războiului, față de doar 85 în aceeași perioadă anterioară.
Experții în sănătate publică avertizează, de asemenea, cu privire la o posibilă epidemie de holeră.
Colapsul sectorului sanitar
Agențiile de ajutor spun că medicii din Gaza se luptă, de asemenea, să trateze un număr mare de cazuri de dizenterie, pneumonie și boli de piele grave din cauza colapsului sectorului sanitar.
„Motivul din spatele răspândirii acestor boli bacteriene este lipsa totală a unui sistem sanitar”, a explicat consultantul pediatru Dr. Ahmed al-Farra.
Acesta a declarat că printre probleme se numără „amestecul de apă subterană curată și canalizare, suprapopularea severă, căldura extremă, lipsa de ventilație, corturile suprapopulate și folosirea excesivă a toaletelor”.
ONU estimează că marea majoritate a celor 2,3 milioane de locuitori din Gaza au fost strămutați intern din toamna anului trecut.
Mulți oameni trăiesc în adăposturi cu o singură toaletă pentru 600 de persoane, a declarat reporterilor în iulie un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății, conform BBC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News