Data publicării:
Gaze naturale din import, în perioada de iarnă 2019-2020. Transgaz, precizări
Transgaz a făcut câteva precizări referitoare la afirmațiile apărute în spațiu public cu privire la capacitatea de import pe care o are Romania, așa cum apare în sistemul european și cea declarată public de către Ministerul Economiei Energiei si Mediului de Afaceri și SNTGN Transgaz SA.
Precizările Transgaz
• Capacitatea fermă pusă la dispoziție de către Transgaz pe toate punctele de interconectare cu OTS adiacenți este de 44,2 mil mc/zi,
• Pe direcția Ucraina-România, capacitatea fermă în PI Isaccea1-Orlovka1 este de aprox.18,8 mil mc/zi,
• Pe direcția Bulgaria - România capacitatea fermă în PI Negru Vodă 1-Kardam (reverse flow) este de aprox.15,7 mil. mc/zi.
Fără a lua în considerare capacitățile disponibile la PI Csanadpalota și PI Ruse- Giurgiu de cca 9,7 mil mc/zi, capacitatea totală disponibilă la PI Isaccea 1- Orlovka1 + Negru Vodă 1 - Kardam este de cca 34,5 mil mc/zi. Prin acest punct de interconectare se poate asigura necesarul de gaze din import pentru România, care în condiții de temperaturi deosebit de scăzute este de cca 20-22 mil mc/zi.
Conducta de tranzit T1, interconectată cu SNT
Începând cu 01.01.2019 conducta de tranzit T1 este interconectată cu SNT, ceea ce permite preluarea importului de gaze naturale pentru România concomitent din Ucraina prin PI Isaccea1 - Orlovka1 și din Bulgaria prin PI Negru Vodă 1 - Kardam și pentru care România are încheiate AI cu partenerii adiacenți, respectiv cu GTSO Ucraina și cu Bulgartransgaz EAD.
Referitor la încheierea acordului de interconectare (AI) pentru PI Medieșu Aurit- Tekovo, vă informăm că SNTGN Transgaz a analizat documentul trimis de GTSO Ucraina și prin adresa din data de 23.01.2020 a înaintat o propunere de înființare a unui grup de lucru format din specialiști pentru stabilirea unui program comun de verificări in vedere stabilirii conformității SMG-urilor cu standardele europene și disponibilitatea de a demara discuțiile în ceea ce privește încheierea AI pentru PI Isaccea Import România -Orlovka.
SNTGN Transgaz SA este operatorul tehnic al Sistemului Național de Transport (SNT) și răspunde de funcționarea acestuia în condiții de calitate, siguranță, eficiența economică și protecție a mediului înconjurător. În îndeplinirea misiunii asumate, compania desfășoară activitatea de transport gaze naturale în conformitate cu prevederile legislației și reglementărilor europene și naționale în vigoare privind transportul gazelor naturale prin conducte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News