Asigurare RCA pentru trotinete. România se aliniază la noile reglementări UE
Autor: Liana Ganea | Publicat pe: 18 iul 2022, 14:06
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Trotinetele electrice au început să facă deja victime şi pagube mai mici sau mai mari pe șoselele din Europa, iar autoritățile introduc noi măsuri. Printre ele – asigurarea RCA pentru trotinete.

De când trotinetele electrice au devenit mijlocul de transport preferat pe distanțe mici, graţie și municipalităților care le pun la dispoziția cetățenilor, țările europene au început să aibă probleme. Problemele apar în primul rând din cauza nereglementării acestor mijloace de transport. Până de curând, multe state încadrau trotinetele în aceeași clasă cu bicicletele, cu aceleași obligații și restricții. Iar trotinetiștii se dădeau prin orașe pe unde voiau ei și cum voiau ei, inclusiv în diverse stări, neconforme circulației pe drumurile publice. Dar, în ultimul an, lucrurile au început să se schimbe atât la nivel continental cât și în România. De pildă, autoritățile noastre lucrează la alinierea legislației naționale la noile reglementări UE, urmând să introducă obligativitatea asigurării de răspundere civilă (RCA) și pentru trotinetele și bicicletele electrice, conform unui articol despre asigurarea rca a trotinetelor, aminteşte Click.

Casca obligatorie şi fără alcool la... ghidon

Pe plan european, de la 1 ianuarie, Danemarca a introdus obligativitatea purtării căștii, după ce un studiu a arătat că riscul de accident este de șapte ori mai mare decât în cazul bicicletei. Norvegia a estimat un risc de 10 ori mai mare, decurs și din faptul că nordicilor le plac în egală măsură ghidonul și băutura. Autoritățile de la Oslo au introdus o limită a alcoolemiei de 0,2 g/l, aceeași ca în cazul șoferilor. De alcool la ghidon se plâng și polițiștii finlandezi, care estimează că trotinetele electrice combinate cu băutura dau o rată de accident cu vătămare de 7 cazuri la 100.000 km, mai mare decât orice alt mijloc de transport.

Viteza, o problemă

Deși pare greu de crezut, o altă mare problemă a micro-mobilelor este viteza. Croația a dublat amenzile pentru viteză la ghidon de la 65 la 130 EUR, iar Finlanda a scăzut viteza maximă admisă de la 20 la 15 km/h pe timp de noapte. În anumite zone din Paris, trotinetele trebuie să circule cu maximum 10 km/h. Conform unui studiu german, aproape 75% din accidentele sau incidentele care implică motorete nu sunt raportate niciodată la poliție. Câte sunt cu adevărat, nu știe nimeni.

Rămâne însă următoarea dilemă: dacă în acest moment poți afla prețul unei asigurări RCA pentru un autovehicul doar într-un minut, pentru trotinetele electrice care nu au masă maximă, tip combustibil, număr de locuri, procesul va fi mult mai rapid. Unii asigurători vor să stabilească limita daunei la 1.000 de EUR, iar polița va acoperi atât daunele materiale cât și vătămările corporale. Măsura se aplică și pentru bicicletele electrice, dar și pentru alte tipuri de vehicule cu specificații tehnice similare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?