Asiaticii, fascinaţi de piața muncii din România. Care sunt cele mai căutate meserii
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Ofertele de muncă din România sunt ca un magnet pentru cetăţenii străini.

Piața muncii din România îi atrage tot mai multt pe cetățenii asiatici care se declară încântați de condițiile de lucru de pe plaiurile mioritice. În ultimii ani, foarte mulți tineri din sudul şi sud-estul Asiei, au venit în România pentru un trai mai bun și își doresc să rămână pe termen lung.

Platforma de Migraţie EWL şi Centrul de Studii Est-Europene de la Universitatea din Varşovia au realizat recent, un studiu potrivit căruia, muncitorii din sudul şi sud-estul Asiei care vor să lucreze în România, sunt tineri, jumătate dintre ei învaţă limba română, iar unul din trei şi-ar dori să rămână mai mult timp în ţară, potrivit Agerpres. 

Studiul intitulat „Muncitorii din Asia – soluţie pentru deficitul de forţă de muncă din România”, dezvăluie că trei sferturi dintre muncitorii din sudul şi sud-estul Asiei care lucrează în România sunt bărbaţi, iar o mare parte dintre ei provin din țări precum India (18%), Vietnam (17%), Bangladesh (16%), Pakistan (15%) şi Nepal (14%).

Conform sursei citate, cetăţenii asiatici care lucrează în România activează în general în sectoarele legate de construcţii (39%), servicii (14%) şi logistică şi transport (11%, inclusiv logistica depozitelor). Aceştia sunt angajaţi pe posturi de muncitori în producţie (57%) şi în sectorul serviciilor (22%). Iar marele lor avantaj este că supă ce au ajuns în România, mulţi au continuat să lucreze în aceeaşi profesie ca în ţara lor de origine.

Mai mult, studiul arată că majoritatea cetăţenilor asiatici care lucrează pe plaiurile mioritice sunt tineri. Vârsta medie a acestora este de 27 de ani, iar cel mai mare grup (60%) este format din persoane între 26 şi 35 de ani. „Cu sprijinul potrivit din partea instituţiilor guvernamentale şi al societăţii, ei se vor adapta pe termen lung la piaţa muncii din România. Acest lucru va avea un efect foarte pozitiv asupra dezvoltării economice a României”, a declarat Michalina Sielewicz, director Dezvoltare Internaţională la Platforma de Migraţie EWL.

7% dintre asiaticii care lucrează în România vor să se stabilească definitiv în țară

Angajații care provin din ţări asiatice s-au declarat mulţumiţi de condiţiile de angajare din România, arată rezultatele acestui studiu și mai mult de jumătate dintre ei (53%) și-au manifestat intenția de a le recomanda rudelor şi prietenilor să lucreze în această ţară. Unul din trei respondenţi ar dori să rămână în România cel puţin 2 ani şi 7% plănuiesc să se stabilească definitiv în ţară, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.

De asemenea, aproape 28% dintre respondenţi spun că bariera lingvistică este una dintre cele mai mari provocări pe care le-au întâmpinat şi 40% recunosc că pot vorbi limba română cel puţin la nivel comunicativ de bază. Cu toate acestea, 52% dintre acești oameni au început deja să înveţe limba română, în timp ce un sfert dintre ei au spus că se vor înscrie la un curs de limbă în viitorul apropiat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel