VIDEO. Ashraf Ghani, fostul președinte al Afghanistanului, a transmis primul mesaj din exil
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Captură video - Ashraf Ghani
Captură video - Ashraf Ghani
Fostul președinte afgan Ashraf Ghani a transmis un mesaj din exil. 

Fostul președinte afgan, Ashraf Ghani, a vorbit pentru prima dată din exilul în care se află de câteva zile, de când talibanii au ocupat capitala Kabul, transmite CNN. Acesta susține că forțele sale de securitate au fost cele care au insistat ca acesta să părăsească țara și că planul lui presupunea o negociere mult mai îndelungată cu talibanii, dar nu a avut de ales.

„Nu îmi este teamă de o moarte onorabilă, dar am fost scos din țară pentru a evita vărsarea de sânge și alte distrugeri în Afghanistan”, a declarat Ghani într-o transmisiune video. 

Ashraf Ghani se află în prezent în Emiratele Arabe Unite, fiind considerat un caz umanitar ce a avut nevoie urgentă de azil. În ciuda mesajului, este puțin probabil ca percepția asupra sa să se schimbe. Mulți dintre foștii săi colaboratori, precum și o parte a poporului afgan, sunt dezamăgiți de faptul că fostul președinte a părăsit capitala, plecarea sa fiind văzută ca o fugă. 

VIDEO cu mesajul președintelui

VIDEO cu traducere - voce

Au ocupat Kabulul fără efort

Talibanii au intrat duminică în capitala Kabul, ultimul oraș important care rămăsese sub controlul forțelor guvernamentale afgane. Evenimentele s-a desfășurat cu repeziciune, iar informațiile sunt greu de verificat. Mai mult, președintele țării a fugit din Kabul, spunând că a vrut să evite o baie de sânge.

Un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat că talibanii nu vor să trăiască în izolare și că tipul și forma de guvernământ în Afganistan vor fi făcute cunoscute în curând. 

"Slavă Domnului, războiul s-a încheiat în țară. Am obținut ce am vrut, adică libertate pentru țara noastră și independență pentru poporul nostru. Nu vom permite nimănui să folosească pământul nostru pentru a agresa pe cineva, iar noi nu le vom face rău celorlalți", a spus Mohammad Naeem. 

Talibanii urmează să se regrupeze din mai multe provincii și vor aștepta până când forțele străine vor părăsi țara, înainte de a crea o nouă structură de guvernare, porivit Reuters.

Vezi și: Ce este Sharia, amenințarea talibanilor. Regulile impuse femeilor, de NEIMAGINAT, infracțiuni și pedepse

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel