ASF: Polițele RCA vor fi calculate pentru acoperirea tuturor obligaţiilor
Asigurătorii care încheie poliţe RCA vor fi obligaţi să practice aceeaşi primă de asigurare indiferent de canalul de distribuţie utilizat, al cărei cuantum va acoperi toate obligaţiile ce decurg din încheierea contractului.
"Autoritatea de Supraveghere Financiară a adoptat un set de măsuri prudenţiale cu impact direct asupra întăririi solidităţii industriei asigurărilor, predictibilităţii tarifelor RCA şi a protecţiei consumatorilor de servicii financiare non-bancare. Setul de măsuri se referă la modificarea normelor RCA, îmbunătăţirea procedurii de soluţionare a petiţiilor din sectorul asigurări şi ajustarea, în scop prudenţial, a cerinţelor minime referitoare la calitatea activelor admise să acopere rezervele tehnice brute ale asigurătorilor", a declarat prim-vicepreşedintele ASF, Cornel Coca-Constantinescu.
În privinţa proiectului de normă privind RCA, care va intră în vigoare de la 1 ianuarie 2015, modificările au impact asupra activităţii de subscriere a poliţelor RCA şi asupra activităţii de constatare şi lichidare a daunelor.
Asigurătorii autorizaţi să încheie poliţe RCA/intemediarii în asigurări nu pot oferta, promova şi comercializa contracte RCA la alte prime de asigurare decât cele rezultate din aplicarea tarifelor de primă notificate ASF.
Citește și: Negriţoiu, ASF: RCA ieftin, calitate slabă
"De asemeneea, asigurătorii RCA au obligaţia de a practica aceeaşi primă de asigurare indiferent de canalul de distribuţie utilizat. În plus, este interzisă asigurătorilor RCA/intemediarilor în asigurări acordarea oricăror avantaje colaterale asiguraţilor la încheierea unei poliţe de asigurare RCA", a spus Coca-Constantinescu.
O altă prevedere a normei spune că oferta asigurătorului trebuie să fie valabilă pentru o perioadă de minimum 3 zile şi să conţină în mod obligatoriu următoarele informaţii: prima de asigurare, comisionul de intermediere sau cheltuiala medie de achiziţie directă şi data până la care oferta este valabilă.
Oferta RCA trebuie să conţină criteriile specifice clientului care sunt utilizate pentru determinarea primei de asigurare, inclusiv răspunsurile oferite de către potenţialul asigurat (spre exemplu: vârstă, domiciliu, marcă vehicul etc.).
"Asigurătorilor li se va interzice să modifice tarifele de primă mai devreme de 12 luni de la ultima modificare, notificată către ASF", a spus prim-vicepreşedintele ASF.
Citește și: Rudenia din ASF. Peste 50 de angajați erau rude
El a adăugat că asigurătorii RCA sunt obligaţi să utilizeze tarife de primă astfel încât să se acopere toate obligaţiile ce decurg din încheierea contractelor de asigurare RCA.
"Prevederea nu permite acoperirea pierderilor pe RCA din alte forme de asigurare", a spus Coca-Constantinescu.
"Asigurătorii vor avea obligaţia să efectueze analize trimestriale privind nivelul cheltuielilor de achiziţie înregistrate şi să adopte măsurile care se impun pentru a asigura concordanţa politicilor de achiziţie cu obligaţiile asumate prin poliţele încheiate. ASF îşi rezervă dreptul ca, pe baza analizei indicatorilor raportaţi, în scopul protejării asiguraţilor/păgubiţilor, să intervină prin limitarea comisionului de intermediere", a spus Coca-Constantinescu.
Varianta iniţială a proiectului de normă RCA, publicată la finele lunii iulie, prevedea că nivelul maxim al comisionului acordat de asigurători pentru contractarea asigurării RCA să nu depăşească 10% din valoarea primelor de asigurare încasate.
În prezent, potrivit datelor ASF, comisionul mediu la RCA este de 18%.
"Intermediarii vor avea obligaţia de a încasa prima de asigurare pentru RCA direct în contul asigurătorului, iar în cazul plăţilor în numerar să vireze integral în contul societăţii de asigurare prima încasată aferentă poliţelor RCA în cel mult 5 zile lucrătoare de la data încasării", a spus Coca-Constantinescu.
Citește și: ASF. Lista firmelor la care NU mai poţi încheia poliţe de asigurare
Întrebat dacă preţul mediu al RCA va creşte după intrarea în vigoare a normei de la 1 ianuarie, reprezentantul ASF e evitat să dea un răspuns ferm, dar a afirmat că, de la începutul acestui an, tarifele RCA din piaţă au cunoscut majorări, cum ar fi cazul Astra, unde avansul preţului a fost de 50%.
Coca-Constantinescu a spus că noua normă RCA prevede posibilitatea externalizării activităţii de constatare şi lichidare a daunelor RCA.
De asemenea, în cazul daunelor totale, stabilirea valorii reale a vehiculului se va realiza pe baza sistemelor de specialitate, eliminându-se grila de uzură.
Totodată, în stabilirea cuantumului despăgubirilor, norma stabileşte limitarea acoperirii poliţelor RCA la nivelul preţurilor practicate de reprezentanţele auto din România.
"Norma stabileşte termene şi obligaţii privind constatarea daunelor (spre exemplu efectuarea reconstatărilor în termen de maximum 3 zile de la solicitare)", a spus reprezentantul ASF.
În privinţa normei privind procedura de soluţionare a petiţiilor referitoare la activitatea asigurătorilor şi brokerilor în asigurări, ASF a obligat societăţile de asigurare să publice lunar, pe site-ul propriu, informaţiile pentru toate petiţiile înregistrate indiferent de provenienţa acestora (atât direct la societatea de asigurare, cât şi petiţiile înregistrate la ASF).
Datele vor actualizate în primele 7 zile ale fiecărei luni. Trimestrial, brokerii de asigurare trebuie să raporteze la ASF situaţia petiţiilor înregistrate.
De asemenea, ASF a definit clar noţiunile de "petent", "împuternicit legal" şi "petiţie", pentru a stabili persoanele îndreptăţite să depună petiţii referitoare la activitatea asigurătorilor şi brokerilor de asigurare. (Sursa:Mediafax)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News