Asemănări între români și greci. Băutura care a înnebunit pe toată lumea
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Nicoleta Ciobotar, o româncă stabilită în Creta în urmă cu 18 ani, a fost  invitată la emisiunea „Departe de România" de pe DC News și Știridiaspora, unde a vorbit despre asemănările culturale dintre greci și români și despre afacerea pe care o deține în insula Creta. 

Românca a povestit că la evenimentele din cadrul familiei gătește și mâncare tradițională românească, iar de-a lungul timpului a descoperit foarte multe asemănări culturale. De asemenea, aceasta a dezvăluit că împreună cu familia deține un magazin tradițional cretan destinat turiștilor. 

Gătiți românește pentru prietenii greci?

„Gătim. Gătim românește, gătim și grecește. Eu am trei fetițe, iar ultimele două sunt botezate de grecoaice și de fiecare dată când a avut loc o zi de naștere, am gătit jumătate românește, jumătate grecește.”, a spus Nicoleta Ciobotar.

Ați descoperit asemănări culturale între români și greci, în cei 18 ani?

„Da, sunt foarte multe. De exemplu, unele dansuri care seamănă foarte mult cu hora. Și în bucătărie sunt foarte multe asemănări. În Grecia se găsesc sărmăluțele lor, dar cu orez, noi le avem cu carne. Se consumă foarte multe salate și ce este foarte interesant, au și ei rachiul lor care este mult mai slab decât al nostru. Sunt foarte frumoși oamenii aceștia. Acel raki se oferă din partea casei la restaurante. Este stilul lor de a mulțumi celor care au ospătat la ei.”, a răspuns Nicoleta Ciobotar.

Își produce fiecare acel raki sau sunt câțiva producători pe insulă?

„Sunt foarte mulți producători, fiind o insula mediteraneană, climatul este blând, avem verile foarte călduroase și ne permit să avem o cultură semnificativă a viței de vie și automat din aceasta obțin și producții de raki. Ei au raki, dar au și rachiu cu miere, foarte apreciat pentru că este mult mai slab, este precum un lichior românesc. Au nu doar vită de vie, au foarte multe plantații.”, a spus Nicoleta Ciobotar. 

Românca deține un magazin care este destinat turiștilor.

„Avem un magazin tradițional cretan, unde patronii sunt români. Așa a fost să fie. Este un magazin turistic și mulți români ne întreabă de ce nu am făcut un magazin românesc. Pentru că locuim în Creta, iar noi ne adresăm multor nații, ne adresăm și românilor, dar avem și foarte mulți europeni care ar aprecia mai mult produsele tradiționale cretane decât cele românești, în Creta.”, a adăugat Nicoleta Ciobotar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel