Data publicării:

Asaltul de la Capitoliu. Fostul vicepreşedinte SUA, Mike Pence, chemat să depună mărturie în dosarul în care este implicat Donald Trump

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Mike Pence, fostul vicepreşedinte al SUA, a depus mărturie în faţa unui juriu federal care investighează asaltul de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021, dar şi acţiunile preşedintelui Donald Trump. 

Este prima dată în istoria modernă a SUA când un vicepreşedinte a fost chemat să depună mărturie despre preşedintele alături de care a lucrat. Mărturia lui Pence a durat peste cinci ore, conform CNN

Lui Mike Pence i s-a cerut să povestească, sub jurământ, ce conversaţii a avut cu Donald Trump înainte de evenimentele din 6 ianuarie 2021. Anterior, Trump ceruse de mai multe ori blocarea rezultatului alegerilor din 2020, inclusiv în dimineaţa zilei de 6 ianuarie. Chemarea lui Pence în instanţă vine şi în contextul în care fostul vicepreşedinte se gândeşte serios să concureze cu Donald Trump în ceea ce priveşte nominalizarea la alegerile prezidenţiale din partea partidului Republican. 

De altfel, în ultimele sale apariţii, Pence a tot vorbit despre cum a refuzat să facă ce voia Donald Trump pe 6 ianuarie, alegând în loc să respecte Constituţia. 

Atât purtătorul de cuvânt al avocatului Jack Smith, cât şi cel al lui Mike Pence au refuzat să comenteze situaţia. 

Ce au vorbit Pence şi Trump înainte de 6 ianuarie 

 

Conversaţiile dintre cei doi, dar şi despre Pence în zilele dinaintea atacului de la Capitoliu, au fost de mare interes pentru investigatori. Deşi Mike Pence a refuzat să depună mărturie în faţa Comisiei Parlamentare care investighează atacul, oameni din jurul lui Donald Trump au vorbit despre un apel telefonic extrem de nervos pe care fostul preşedinte l-a avut cu Mike Pence în ziua atacului, apel în urma căruia ar fi fost lansate mai multe insulte la adresa lui Pence. 

Pence şi Trump nu au vorbit în timpul insurecţiei de la Capitoliu, în timpul căreia suporterii lui Trump chiar l-au căutat pe Mike Pence. Multe dintre lucrurile care se ştiu despre acele conversaţii au apărut în memoriile fostului vicepreşedinte, dar şi din ceea ce au mărturisit cei audiaţi în Camera Reprezentanţilor. 

Nicholas Luna, fost asistent special al lui Trump, spune că Trump l-a numit pe Pence "plângăcios" şi că a spus şi că "am luat decizia greşită acum patru ani", referindu-se la numirea lui Pence ca vicepreşedinte. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel