Artiştii, revoltaţi. 70% din drepturile de autor ar putea merge la stat. Maria Cârneci: Dacă-i întreb ce are Fa major în cheie, îmi spun să vorbesc frumos
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Maria Cirneci
Facebook Maria Cirneci
Un proiect de lege care prevede ca statul să ia 70% din drepturile de autor ale artiştilor a trecut de Senat. Artiştii se revoltă acum şi au ieşit chiar şi în stradă pentru a protesta împotriva iniţiativei. 

Proiectul iniţiat de Guvern a fost criticat dur de numeroşi artişti, dar și de forurile europene ale drepturilor de autor.

Dacă proiectul de lege va fi adoptat, artiştii se tem că vor ajunge la sapă de lemn, mai ales că au avut şi au în continuare pierderi uriaşe din cauza pandemiei, scrie Antena3.ro.

Maria Cârneci: Dacă îi întreb ce are Fa major în cheie, îmi spun să vorbesc frumos

Celebra cântăreaţă de muzică populară Maria Cârneci a avut o intervenţie pe acest subiect şi a criticat dur proiectul de lege. 

"Nu îl mai numiţi proiect, pentru că e o inginerie, o hoţie. Încă o hoţie care ne vizează pe noi de data asta. Nu cred că au atâta tupeu în ei încât să ne ia şi... Cine a făcut discuţia asta despre drepturile de autor cumva mi-a compus vreo melodie, mi-a plătit vreo orchestră? Eu mi-am lăsat numele scris pe 38 de albume, nu e puţin lucru. Mi-au cumpărat ei vreun costum popular? Eu ştiu că fiecare om care plăteşte impozit la stat trebuie să beneficieze de ceva. Medicul, când se duce la operaţie, nu vine cu bisturiul de acasă. Dacă eu mă duc la un concert, ce îmi dă mie statul român sau cei care se ocupă de cultură? S-or ocupa ei de cultura cepei, a ridichilor. Ăştia care au fost puşi, nu contează nume, partide, că nu le am cu politica, am văzut ce pot şi cât pot. Sunt convinsă că dacă îi scuturi şi îi întrebi ce are Fa major la cheie, mă roagă să vorbesc frumos. Atunci despre ce vorbim? Unul care nu are habar spune că aşa e bine din punctul lui de vedere. Să ne mai ia 70%...", a declarat Maria Cârneci la Antena 3, în emisiunea Showblitz. 

"Majoritatea cântecelor sunt create sau culese, de la caz la caz, sau preluate. Sunt mai multe tipuri prin care ne atribuim o melodie. Cântecele mele le fac de la cap la coadă. Să aibă un mesaj puternic, să nu aibă cuvinte prea licenţioase sau prea nu ştiu de care, pentru că eu mă adresez poporului român. Poporul român a folosit termeni uşor de folosit, de aia se numeşte muzică populară. Ce, când m-am dus la înregistrări, m-au întrebat de facturi, de ce am mai plătit?", a mai spus artista. 

Şi alţi artişti au reacţionat dur pe acest subiect. 

”E ca și cum cineva îți bagă mâna în buzunar, îți ia banii, apoi îți spune: lasă că știu eu mai bine ce am de făcut cu ei”, a spus artistul Liviu Teodorescu.

”Este o încălcare flagrantă a oricăror reguli. Nu poți să iei niște bani privați și să îi muți în buzunarul statului”, a spus și Mihai Georgescu de la Bere Gratis.

Ministrul Culturii sare în apărarea artiștilor

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a sărit în apărarea artiștilor care nu își primesc drepturile de autor de la Organismele de Gestiune Colectivă (OGS). Conform celor spuse de Gheorghiu, aceste organisme „își uită cam des misiunea". 

"Organismele de Gestiune Colectivă (OGC) își uită cam des misiunea. În loc să fie mandatarele artiștilor, iar banii pe care îi încasează în numele lor să fie corect și transparent distribuiți, ajung să fie negociați la mica înțelegere sau chiar, mai grav, să nu mai fie distribuiți. De ce? Pentru că actuala lege spune că după 3 ani, dacă sumele sunt nerevendicate, acestea revin Organismului de Gestiune Colectivă care îi folosește conform statutului. În realitate, banii aceștia ajung să fie gestionați în interesul personal al reprezentanților organismelor.
Vă dau un exemplu: unul dintre organismele de gestiune colectivă a avut, în ultimii 4 ani, nu mai puțin de 49 de milioane de lei, sumă nerepartizată, sumă care ar fi trebuit să revină titularilor de drepturi, în numele cărora i-a colectat. Un alt exemplu ne spune că un organism de gestiune colectivă nu a distribuit 23% din suma colectată, adică 11,6 mil lei. Vorbim de milioane de euro care ar fi revenit artiștilor și autorilor.
Stimați reprezentanți ai Organismelor de Gestiune Colectivă, vă provoc să mă contraziceți și să publicați următoarele informații:

1. Formulele de calcul pe care le folosiți pentru distribuirea sumelor către titularii de drepturi,
2. Situația ultimilor 5 ani privind sumele nerevendicate, ce ați făcut cu fiecare leu, plus procentul acestora din sumele total colectate;
3. Situația ultimilor 5 ani cu privire la indemnizația/veniturile pe care membrii consiliului director o/le primesc.
Totodată, invit toți artiștii din România să vină public și să își spună povestea legată de Organismele de Gestiune Colectivă. Nu fiți doar martori, acum este momentul în care putem să transparentizăm acest mecanism. Spuneți-vă experiența personală pentru ca realitatea să fie cunoscută publicului!
Stimați utilizatori, vă invit și pe voi să ne împărtășiți care este relația pe care o aveți cu Organismele de Gestiune Colectivă și de câte ori nu v-ați întrebat unde se duc banii pe care aceștia îi colectează!
Mai fac o completare, amendamentul propus de către Alina Gorghiu și Lucian Romașcanu a fost votat în unanimitate de toate partidele politice în Comisia pentru Cultură și Media a Senatului, pentru că au existat de-a lungul timpului foarte multe plângeri legate de abuzurile Organismelor de Gestiune Colectivă. Acesta este motivul pentru care insist ca toți cei care au fost victimele acestor abuzuri să iasă public.

Astfel, cea mai bună soluție este ca sumele prescrise după 3 ani să revină titularilor de drepturi - 30% în mod egal pentru fiecare membru al Organismului de Gestiune Colectivă și 70% către cea mai importantă formă de sprijin pentru artiști, Fondul Cultural Național - și fiecare organism să își publice formulele de calcul folosite. Legislația va stimula organismele să își facă treaba și să distribuie corect și transparent, cu riscul de a mă repeta, banii colectați în numele artiștilor și titularilor," este mesajul lui Gheorghiu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel