Artistă din Rusia, arestată pentru că înlocuia etichetele de preț din supermarketuri cu informații despre invazie
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Alexandra Skochilenko a fost acuzată că a afișat mesaje de protest împotriva invaziei Ucrainei, într-un magazin din Sankt Petersburg.

Un tribunal rus a dispus ca un artist să fie ținut în spatele gratiilor pentru că ar fi înlocuit etichetele prețurilor din supermarket cu mesaje de protest împotriva campaniei militare a Moscovei în Ucraina, potrivit The Guardian.

Alexandra Skochilenko riscă până la 10 ani de închisoare pentru protestul său, după ce a fost acuzată în temeiul unei noi legi care interzice „știrile false” despre forțele armate ale Rusiei.

Tribunalul districtual Vasileostrovski din Sankt Petersburg a decis că Skochilenko trebuie să rămână în arest preventiv până la data de 31 mai, a declarat serviciul de presă al instanței pe Telegram.

„Nu susțin războiul din Ucraina”

Anchetatorii au acuzat-o că „a pus fragmente de hârtie în locul etichetelor de preț, care conțin informații false, cu bună știință, despre utilizarea forțelor armate ruse” într-un supermarket Perekriostok, pe 31 martie.

Ei au descris motivul ei ca fiind „ura politică pentru Rusia”, ceea ce înseamnă că ea riscă o pedeapsă dură dacă este găsită vinovată, variind de la o amendă de 3 milioane de ruble (32,600 de euro) până la între 5 și 10 ani de închisoare.

Skochilenko se descrie pe Instagram ca fiind artistă. Ea a mai fost amendată cu 10.000 de ruble în martie pentru că a participat la un protest la data de 24 februarie, ziua în care trupele ruse au intrat în Ucraina.

„Nu susțin războiul din Ucraina. Am ieșit astăzi în stradă să spun asta tare”, a scris ea pe Instagram.

Ea a zâmbit și le-a făcut semne în sala de judecată, cât timp se afla în cușca inculpaților.

Legea împotriva „știrilor false” face obligatorie descrierea publică a acțiunilor Moscovei în Ucraina doar ca „operație militară specială”, altfel riscă până la 15 ani de închisoare. Acest lucru a determinat mai multe instituții de presă să nu mai raporteze în Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel