Articolul 7 Polonia. UE, rămâne pe poziții
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a afirmat luni că "nu există nicio şansă în actuala etapă de a retrage Articolul 7", activat în decembrie de către Bruxelles împotriva Poloniei în legătură cu temerile privind statul de drept în această ţară, transmite agenţia poloneză de presă PAP.
"Am făcut unele progrese, dar nu suntem în poziţia de a spune că problemele au fost rezolvate", a declarat Timmermans la Bruxelles, înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe la care urmează să prezinte un raport privind dialogul între Uniunea Europeană şi Polonia cu privire la statul de drept.
Întrebat ce anume mai aşteaptă din partea autorităţilor de la Varşovia, Timmermans a răspuns că totul este clar în recomandările Comisiei Europene.
"Într-un final, este vorba de independenţa justiţiei", a subliniat el. "În situaţia de stat de drept, trebuie să poţi spune că există o separare clară a puterilor şi că justiţia este independentă. Avem o serie de preocupări legat de acest lucru", a menţionat oficialul european.
Confuzie
O astfel de poziţie ar putea fi o surpriză pentru cei care se aşteaptă la un progres, notează PAP. Duminică, europarlamentarul polonez Karol Karski (formaţiunea Lege şi Justiţie, aflată la guvernare în Polonia) a afirmat că problema dialogului dintre Polonia şi Comisia Europeană în privinţa statului de drept este "practic închis".
Frans Timmermans s-a întâlnit la începutul lui mai la Bruxelles cu ministrul de externe polonez Jacek Czaputowicz, întâlnire în urma căreia prim-vicepreşedintele CE a declarat că executivul european nu a ajuns încă la un acord cu Polonia, dar se merge pe calea cea bună, iar şeful diplomaţiei poloneze a afirmat la rândul său că ţara sa este gata să "manifeste o oarecare deschidere" faţă de recomandările Comisiei pentru a contribui la reglementarea problemei, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News