Arterita, confundată cu lombosciatica. Cum poţi face singur diferenţa
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
arterita
arterita

Durerile apărute la membrele inferioare ar trebui să-i sperie în primul rând pe fumători. Totuşi, chiar şi cei care nu au acest viciu pot să facă arterită, din cauza depunerilor de colesterol în vasele de sânge. Boala poate fi confundată cu sciatica sau cu tulburările din diabet. Profesor doctor Daniela Bartoş explică modul în care poate fi făcută diferenţa între durerea din arterită şi cea provocată de o discopatie.

Arteriopatia obliterantă, numită şi arterită, apare prin dezvoltarea unor „dopuri” în interiorul vaselor, care duc la diminuarea fluxului de sânge. Ca urmare, muşchii nu mai sunt oxigenaţi corespunzător, mai ales în timpul efortului, când consumul de oxigen este mai mare. Astfel, se poate observa o diferenţă între durerea resimţită la picior în afecţiuni ale coloanei şi durerea din arteriopatie. Când suferinţa este vasculară, durerea apare la efort şi creşte pe măsură ce efortul este mai mare, calmându-se atunci când pacientul se opreşte. Dacă boala nu este tratată, durerea poate deveni permanentă. Durerea lombară apare şi în repaos şi depinde de poziţia corpului. Dacă medicul nu verifică pulsul la membrele inferioare, ar putea recomanda tratamente inutile pentru discopatie, în timp ce arterita se agravează, netratată.

video via Realitatea.Net

Cea mai frecventă cauză a arteritei este ateroscleroza. Renunţarea la fumat şi scăderea nivelului de colesterol din sânge sunt obligatorii. Medicamentele împotriva colesterolului şi cele care ne ajută să renunţăm la fumat vor fi recomandate de medic.

Trebuie reţinut că speranta de viaţă a pacienţilor cu arterită scade cu 50%, la 10 ani de la apariţia simptomelor. Aproximativ 63% dintre decesele pacienţilor cu arterită se produc prin infarct miocardic, 9% prin accidente vasculare cerebrale, iar 8% din cauza altor probleme cardiace.

Ce ne arată durerea

* Durerea la nivelul fesei, şoldului sau coapsei sugerează obstrucţia aortei sau arterelor iliace.

* Durerea la nivelul gambei indică o obstrucţie a arterei femurale (este localizarea cea mai frecventă, deoarece muşchiul gambei consumă mai mult oxigen decât alte grupe musculare, în timpul mersului).

* Durerea la nivelul piciorului sugerează afectarea arterelor tibială şi peronieră.

* La nivelul membrelor superioare, stenozele de artere subclaviculară, axilară sau brahială determină apariţia durerii la nivelul umărului, braţului, sau antebraţului.

* Durerea de repaus apare în ischemia critică, atunci când aportul de sânge nu acoperă nici măcar nevoile musculare de bază.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel