Arpagic, beneficii. Protejează organismul împotriva CANCERULUI, alungă DEPRESIA şi tratează ALZHEIMERUL
O plantă aparent banală, ignorată de multe ori de români, pe care ghicitoarele de etnie romă din ţară o foloseau pentru prezicerea viitorului, este unul dintre cei mai puternici luptători împotriva cancerului.
Cultivat în Europa din Evul Mediu, arpagicul, cea mai mică specie din familia cepei, este cunoscut încă de acum 5000 de ani. Grecii din antichitate îl foloseau pentru tratarea stărilor de melancolie, iar romanii credeau că poate trata arsurile solare şi durerile în gât şi că are acţiune diuretică.
Pe lângă calităţile culinare, arpaginul este bogat în vitaminele C, A, B6, C, E şi K, magneziu, fier, calciu, seleniu, potasiu, fosfor, sodiu, zinc, proteine, dar şi apă, carbohidraţi, fibre şi grăsimi.
Specialiştii au descoperit că deţine numeroase întrebuinţări curative, care îi dau un loc de cinste în raftul de medicamente, ca remediu natural.
Previne artrita
Studiile ştiinţifice sugerează că vitamina K are un rol important în menţinerea sănătăţii oaselor, astfel că arpagicul, bogat în această vitamină, luptă cu succes în prevenirea artritei.
Tratează alzheimerul
Tot datorită conţinutului ridicat de vitamina K, arpagicul este eficient în limitarea daunelor neuronale. Astfel, poate fi folosit fără probleme în tratamentul bolii Alzheimer.
Alungă cancerul
Proprietăţile terapeutice ale legumelor din specia Allium în ceea ce priveşte prevenirea cancerului, în special a celui de stomac și colorectal, au fost studiate pe larg, cercetătorii bănuind că efectul lor benefic este datorat în parte conţinutului bogat de organosulfur. Deși mecanismul exact prin care acești compuși inhibă cancerul este necunoscut, cert este că pot preveni cu succes apariţia acestei maladii distrugătoare.
Previne cancerul de prostată
Un studiu care a investigat legătura între consumul de arpagic şi cancerul de prostată a scos la iveală faptul că bărbaţii care aveau cel mai mare aport de arpagic au prezentat cel mai scăzut risc al apariţiei acestui tip de cancer.
Previne cancerul esofagian şi de stomac
Consumul de arpagic ar putea avea o directă legătură cu reducerea riscului apariţiei cancerului esofagian şi a celui de stomac, au arătat mai multe cercetări efectuate pe rozătoare.
Alungă depresia
Datorită acidului folic, găsit şi el în arpagic, această plantă poate ajuta la prevenirea şi combaterea depresiei, prin prevenirea formării unui exces de homocisteină în organism, care poate preveni unele elemente nutritive să ajungă la creier. Excesul de homocisteină interferează cu producerea de serotonină, dopamină și noradrenalină, care reglementează nu numai starea de spirit, dar şi pofta de mâncare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News